Hlavní obsah

Lidé došli. McDonald’s láká do práce i čtrnáctileté

Foto: Crusier/Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

Pobočka společnosti McDonald's v americkém Oregonu vyzývá 14 a 15leté děti, aby se kvůli nedostatku pracovníků ucházely o práci v restauraci. Podobně jsou na tom i další řetězce rychlého občerstvení v USA.

Článek

Oregonská pobočka řetězce McDonald’s v Medfordu před dvěma týdny vyvěsila náborový leták, který láká pracovníky ve věku 14 až 15 let, aby se ucházeli o práci. Informoval o tom server BBC.

V reakci na výzvu, která je v souladu s tamními pracovními zákony, se počet uchazečů o brigády zvýšil.

Hlavním důvodem je nedostatek pracovníků, se kterým se kromě restaurací s rychlým občerstvením potýkají i jiné prodejny ve Spojených státech. Podniky se proto snaží přilákat nové zaměstnance a mladiství se jeví jako správná cílová skupina.

Heather Kennedyová, provozovatelka restaurace v Medfordu, řekla, že její rodina, která provozuje franšízy řetězce McDonald’s již 40 let, podobný nedostatek zaměstnanců nezažila. „Je to neslýchané,“ sdělila serveru Business Insider.

Pobočky lákají na bonusy a péči o děti

Zpočátku se Kennedyová snažila přilákat více pracovníků zvýšením minimální mzdy na 15 dolarů za hodinu, což odpovídá přibližně 320 korunám. V Česku se nástupní plat brigádníka v McDonaldu pohybuje kolem 100 korun. Ani zvýšená finanční odměna však americké pracovníky nepřesvědčila.

Kennedyová dále uvedla, že poté, co její franšíza „otevřela dveře“ lidem mladším 16 let, obdržela více než 25 nových žádostí o pracovní poměr.

Společnost McDonald's odmítla tento krok komentovat, nicméně potvrdila, že vedoucí poboček používají v souvislosti s nedostatkem pracovních sil různé strategie. Kromě zvýšení platů nabízí tamní franšízy i nástupní bonusy a řadu nových výhod, jako například péči o děti.

Gigant na poli rychlého občerstvení také nedávno oznámil, že plošně zvýší hodinové mzdy na průměrných 15 dolarů za hodinu ve všech svých restauracích ve Spojených státech. Nejde přitom o první řetězec rychlého občerstvení, který se kvůli zaplnění mezer v personálním obsazení obrátil na mladší pracovníky.

Nedostatek pracovních sil sužuje USA

Podniky jako Burger King či Wendy’s se v poslední době rovněž musely přizpůsobit nepříznivým podmínkám pracovního trhu a oslovují tak nezletilé. Podle BBC business texaský řetězec Layne's Chicken Fingers láká kvůli nedostatku pracovně zkušenějších osob na manažerské pozice i pubescenty a adolescenty.

Americké pracovní zákony se v různých státech liší. V Oregonu mohou lidé ve věku 14 a více let pracovat ve zdravotně nezávadných zaměstnáních jako je například stravování, pokud je jejich pracovní doba omezena na školní docházku a dostanou adekvátní přestávky na odpočinek.

Nábor nezletilých je však v USA poměrně vzácný. Podle průzkumu pracovního portálu Zippia se průměrný věk zaměstnaného pracovníka McDonald's v USA pohybuje kolem 27 let.

V současné době je ve Spojených státech prudký nedostatek pracovních sil. Kvůli obavám ze šíření koronaviru zůstává část amerických škol zavřená a nedostupnost péče o děti nutí tamní zaměstnance zůstat s doma. Obzvláště těžké je obsazení volných míst méně kvalifikovaných a hůře placených prací, což přimělo i firmy jako Walmart a Amazon nabídnout novým zaměstnancům různé bonusy a vyšší nástupní mzdy.

Reklama

Doporučované