Hlavní obsah

Lidé draží vše. Kus Měsíce, schody na Eiffelovku i rozřezaný obraz

Za posledních pět měsíců bylo možné na aukcích koupit úlomky z vesmíru nebo Banksyho obraz.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

V uplynulém půlroce bylo možné na aukcích vydražit vůz Marilyn Monroe, kostru dinosaura nebo neonové písmeno D z hotelu v Disneylandu.

Článek

Mezi nejzajímavější dražby za posledních pět měsíců patří jednoznačně kameny z Měsíce. Tři úlomky kamenů z Měsíce přivezla sovětská vesmírná výprava v roce 1970. Úlomky se podařilo vydražit koncem listopadu v New Yorku za 855 tisíc dolarů (v přepočtu asi 19 milionů korun).

Aukční dům Sotheby‘s uvedl, že tyto měsíční kameny jsou jedinou známou dokumentovanou měsíční hmotou v soukromém vlastnictví. K prodeji je nabídl neznámý soukromý sběratel, který je koupil v aukci v roce 1993 za 442 500 dolarů (asi 10 milionů korun). První majitelkou kamenů byla vdova po bývalém řediteli Sovětského vesmírného programu. Dostala je od Sovětského svazu jako uznání za práci jejího manžela.

Koncem listopadu se na pařížské aukci vydražil kus schodů z Eiffelovy věže. Schody koupil neznámý dražitel z Blízkého Východu za 169 tisíc eur (asi 4,3 milionu korun). Vydražený kus spojoval vrchní dvě patra věže a je jedním z 24 úseků, které byly v roce 1983 nahrazeny výtahem. Železné schody jsou staré 129 let, na délku měří 4,3 metru, váží 900 kilogramů a skládají se z 25 jednotlivých schodů.

Velký mediální dosah získal obraz „Holčička s balónkem”. Na říjnové aukci v Londýně nechal autor Banksy hned po vydražení za 1,37 milionu dolarů (asi 31 milionů korun) obraz z poloviny skartovat. O pár dnů později se prodala jeho tři další díla. Tentokrát bez vtípku. Grafy „Stop and Search”, “Queen Vic” a „Soup Can Yellow/Emerald/Brown/” vydražila aukční síň v Paříži za 137 tisíc dolarů (asi 3 miliony korun).

Dražby předmětů známých osobností

V polovině listopadu se v Kalifornii konala aukce předmětů, které vlastnila oblíbená herečka Marilyn Monroe. Sošku Zlatého glóbu, kterou Marilyn vyhrála za nejoblíbenější herečku v roce 1961, se podařilo vydražit za 250 tisíc dolarů (v přepočtu 5,7 milionu korun). Prodej získal rekord za nejdráže prodaný Zlatý glóbus.

Kromě hereččiny sošky se prodal i její dvousedadlový Ford Thunderbird, který vlastnila šest let až do své smrti v roce 1962. Monroe vůz darovala synovi svého hereckého trenéra Leeho Strasberga. Nový majitel za černý Ford zaplatil 490 tisíc dolarů (asi 11 milionů korun). Kopie časopisu Playboy, na jehož obálce byla Monroe vyfocena, s podpisem vydavatele Hugh Hefnera koupil uchazeč za 32 tisíc dolarů (asi 730 tisíc korun).

Začátkem října uvedla k prodeji aukční síň v New Yorku vzpomínkové předměty ze sbírky herce Robina Williamse, mezi které patřila výtvarná umění, filmové memorabilie – včetně ocenění a certifikátů, a položky z osobních koníčků – například 44 náramkových hodinek nebo kompas.

V aukčních síních padaly i rekordy

Rekord za nejdráže prodané dílo žijícího umělce získal obraz bazénu od Davida Hockneyho, který se objevil v newyorské aukci v polovině listopadu. Dílo anglického umělce z roku 1972 vydražené za 90,3 milionu dolarů (asi 2 miliardy korun) dal k aukci britský obchodník Joe Lewis.

V aukční síni Sotheby‘s v Ženevě bylo možné v polovině listopadu koupit šperky patřící bourbonsko-parmské dynastii. Mezi šperky se nacházela i perla, kterou vlastnila královna Marie Antoinetta. Perla pokořila rekord nejdráže prodané přírodní perly. Cena se vyšplhala na 36,2 milionu dolarů (asi 825 milionů korun). Mezi ostatními šperky se nacházely například i diamanty Marie Anny prodané za téměř milion dolarů (asi 22,8 milionu korun).

Kresba mapy Stokorcového lesa, ve kterém žil medvídek Pú, z roku 1924 pokořila rekord nejdražší vydražené knižní ilustrace. Experti odhadovali, že hodnota malby je mezi 100 až 150 tisíci liber. Po světové pozornosti se mapa na aukci prodala za 430 tisíc liber (asi 12,5 milionu korun).

Kolekce vozidel, rekvizit a ostatních artefaktů z tematického parku Disneyland se dostala do dražby koncem srpna v Los Angeles. Mezi vydraženými rekvizitami se nacházel například slon Dumbo, neonové písmeno D z hotelu Disneyland, postava ptáka Josého z Tiki Room a Skyway gondola. Celou kolekci se podařilo vydražit za 8,3 milionu dolarů (asi 189 milionů korun).

Devítimetrová kostra blíže neidentifikovaného druhu dinosaura se vydražila za 2,3 milionu dolarů (asi 52,5 milionu dolarů) v červnu v prvním patře Eiffelovy věže. Fosilii nalezli na západě Spojených států v roce 2013. Nový majitel je podle dražitele francouzské národnosti a po koupi chce kostru umístit do muzea.

Reklama

Doporučované