Hlavní obsah

Lidé dřeli za deset tisíc. Je to chyba pracovní agentury, hájí ministr Ludvík nemocnici

Špitál nemůže vědět, kolik dodavatel platí svým lidem, hájí motolskou nemocnici ministr Ludvík.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Novinářka Uhlová se nechala najmout do prádelny nemocnice v Motole. Zjistila porušování zákoníku práce. Nedá se to uhlídat, vysvětluje ministr zdravotnictví Ludvík, který Motolu šéfoval 17 let.

Článek

Firmě Midian-Colar se daří: Ročně utrží 100 milionů a připočítá si kolem tří milionů čistého zisku.

Je to společnost, která donedávna dodávala nemocnici v pražském Motole zaměstnance do prádelny. Na velmi těžkou práci, za nejmenší státem povolený plat 9900 korun měsíčně, jak zjistila novinářka Saša Uhlová, která v podezmním pracovišti strávila tři týdny právě jako agenturní zaměstnanec.

Sérii reportáží z podobných provozů zveřejňuje na serveru a2larm.cz.

Ukázalo se přitom, že - kromě tvrdé dřiny, podle Uhlové dokonce fyzicky nejnáročnější ze všech prací, jimiž v rámci svých reportáží prošla - se v prádelně porušoval zákoník práce. Kmenoví zaměstnanci údajně brali o několik tisíc víc než agenturní. Přitom za stejnou práci má být také stejný plat.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) uznává, že se to mohlo stát. Ale zároveň dodává, že nemocnice nemá šanci mezi stovkami firem, s nimiž spolupracuje, něco takového odhalit.

A ani ovlivnit, kolik agentura lidem platí. Podle Uhlové se totiž někteří lidé nemohli v práci ani pořádně najíst, protože jídlo v nemocniční kantýně stálo víc, než kolik vydělali za hodinu.

Firma Midian-Colar říká, že v Motole vždy dodržovala zákoník práce.

Reklama

Doporučované