Hlavní obsah

Lidé hladoví po výstavách. Vykoupili Toyen i Sluneční krále

Foto: SZ Michal Šula

Egyptologická výstava Sluneční králové je až do konce vyprodaná.

Reklama

Od prosince musela být zavřená muzea i galerie. Nyní se tyto instituce opět otevřely a lidé je vzali útokem. Vykoupili egyptologickou výstavu Sluneční králové i výstavu obrazů Toyen: Snící rebelka.

Článek

Lidé se po delší odmlce opět vydali za kulturou. V úterý po více než čtyřech měsících povinného uzavření mohlo opět otevřít Národní muzeum a Národní galerie. Z důvodu nařízení vlády je však počet návštěvníků vnitřních expozic omezen na jednu osobu na 15 metrů čtverečních.

Výstava obrazů česko-francouzské surrealistické malířky Toyen byla připravena od 9. dubna, ale první návštěvníci na ni mohli zavítat teprve dnes. „Kvůli omezené kapacitě jsme na tuto expozici zavedli rezervační systém a zákazníci si musí vstupenky rezervovat dopředu,“ oznamuje mluvčí Národní galerie Eva Sochorová.

Lístky je možná zakoupit i na pokladně, ale galerie doporučuje online variantu, protože je bezpečnější. „Návštěvníci také vědí, jaká místa a časy jsou ještě k dispozici,“ vysvětluje Sochorová.

Na první den otevření se vstupenky na výstavu Toyen: Snící rebelka už vyprodaly. Podobný zájem galerie předpokládá i v dalších dnech. „Lidé si kupují i vstupenky na pár dní dopředu. Soudě podle zájmu z dnešního dne bude kapacita také naplněna,“ říká Sochorová.

+9

Protože je počet návštěvníků limitovaný, do výstavního sálu se vejde maximálně 53 lidí. Také proto se před Valdštejnskou jízdárnou, kde se výstava Toyen nachází, tvoří fronty.

Vyprodaná je až do konce trvání, tedy do června, také egyptologická výstava Sluneční králové v historické budově Národního muzea. Předprodej vstupenek se spustil v pondělí v šest hodin večer, v úterý kolem poledne už byly všechny pryč.

„Kvůli tomu jsme čistě pro výstavu Sluneční králové přidali ještě další večerní termíny. Poslední prohlídka bude v 19:45 a muzeum se uzavře přibližně v půl desáté večer,“ říká mluvčí muzea Šárka Bukvajová. Na výstavě může v jednu chvíli být maximálně 66 osob.

Zájem je i o ostatní expozice, ale v případě egyptských sbírek je návštěvnost nejvyšší. „Výstava je časově limitovaná a jsou tam vzácné exponáty, které se sem běžně nedostanou,“ říká Bukvajová. Výstava už prodloužena nebude, protože se archeologické objevy vrací zpátky do Egypta.

Lidé však hledají i jiné způsoby využití volného času a navštěvují botanické a zoologické zahrady, které otevřely 12. dubna. Například botanickou zahradu v pražské Troji navštívilo předminulý víkend asi 7 000 lidí, do pražské zoo zavítalo jen v sobotu 8 052 návštěvníků. Zoo Praha v tu dobu naplnila svou kapacitu 4 000 osob, a lidé tak museli stát fronty.

„Čekací doba se mění v závislosti na denní době a aktuální zaplněnosti areálu. Opravdu doporučuji sledovat hlavní stránku našeho webu, kde je počet návštěvníků aktualizován,“ říká mluvčí Zoo Praha Lucie Dosedělová. Zoo bude tímto způsobem oznamovat, zda se kapacita areálu blíží k maximu nebo jestli už je plná.

Zoologické a botanické zahrady mohou fungovat jen na 20 procent kapacity a otevřené jsou jen venkovní prostory. Kdy se otevřou skleníky a pavilony, zatím není jisté.

V případě pražské botanické zahrady je maximum 2 000 návštěvníků. „Myslíme si, že maximální kapacitu nenaplníme. Zatím ani naplněna nebyla, i když některé víkendy byly v návštěvnosti téměř rekordní,“ říká mluvčí zahrady Michaela Bičíková. Zatím nebylo nutné botanickou zahradu zavírat ani regulovat počet lidí uvnitř.

Méně návštěvníků znamená i menší příjmy ze vstupného. „V předloňském roce, tedy za normální situace, jsme touto dobou měli již 373 322 návštěvníků. Letos je to 84 733,“ uvedla Dosedělová. Propad příjmů od prvního uzavření loni v březnu pražská zoo vyčíslila na 133 milionů korun.

Ve ztrátě je také pražská botanická zahrada, kde se částka za celou dobu trvání pandemie vyšplhala na 6,5 milionu korun. „Víceméně se nám to díky návštěvnosti nějak daří dohánět, nicméně ztráty za toto období jsou stále velké,“ dodává Bičíková.

Reklama

Doporučované