Hlavní obsah

Lidé kšeftují s městskými byty. Zvednou cenu a přes web je pronajmou turistům

Praha zjistila, že nájemníci na jejích bytech vydělávají. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Radnice už v několika případech zrušila nájemní smlouvy a potvrdil to i soud.

Článek

Pražský magistrát odhalil několik případů, kdy nájemníci městských bytů vydělávají na jejich dalším pronájmu.

A to tak, že je – za vyšší peníze, než činí městské nájemné - nabízejí přes celosvětově známého on-line zprostředkovatele ubytování Airbnb.

Úředníci zjistili takové případy například na sídlišti Černý Most. Nájemné se tady v městských bytech pohybuje znatelně pod úrovní tržních nájmů.

Městští nájemníci však nabízejí přes Airbnb také byty v lukrativních lokalitách v centru Prahy.

Jde třeba o byty na Staroměstském náměstí a v Dušní ulici. Obě adresy v centru Prahy se objevily v nabídce aplikace Airbnb. Což je v rozporu se smlouvou, kterou nájemníci s magistrátem podepsali.

„Ve smlouvách je uvedeno, že byty mají sloužit výhradně těmto nájemcům a nemají je dále pronajímat,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Zmíněné případy skončily u soudu, kde magistrát nakonec uspěl. Seznam některé rozsudky získal. Soud v nich potvrdil, že je výpověď z nájemní smlouvy platná.

Za městské byty v centru Prahy platili nájemníci zhruba 30 tisíc korun měsíčně. Podle zjištění magistrátu je však přes Airbnb nabízeli až za 2000 korun za osobu a noc.

Pohled do nabídek na webu Airbnb pak říká, že v této lokalitě v okolí Staroměstského náměstí se krátkodobý pronájem nabízí od 1000 korun za noc. A za ty nejlepší byty dají zájemci i přes 5000 korun.

Na zmíněném sídlišti Černý Most se průměrné ceny krátkodobého pronájmu pohybují okolo 1000 korun za noc. Za městský byt se přitom platí v Praze kolem 60 korun za metr čtvereční. To je u třípokojového bytu s kuchyní zhruba 5000 korun měsíčně.

Reklama

Doporučované