Hlavní obsah

Lidé, kteří šetří a topí jim sousedi, si letos za teplo připlatí

Řada lidí neumí správně používat termostatickou hlavici radiátorů. Jak správně topit, radí Jaromír Pohanka z Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Většina tepláren sice nezdražila, až statisíce lidí přesto budou za teplo platit víc. Hlouběji do peněženky budou mít šetřílci a ti, kdo byt přetápí.

Článek

V šedesátimetrovém bytě v pražských Letňanech bydlí Eva Zahornadská s přítelem. Kohoutky radiátorů otáčí jen výjimečně, když teploty klesnou pod nulu.

I přesto za pár týdnů zaplatí za teplo víc než loni. Místo téměř 5200 korun skoro 6000.

Účet za teplo bude letos totiž spravedlivější. Protože je byt slečny Evy ve třetím patře 10patrového paneláku, skoro ze všech stran ho vyhřívají okolní partaje. Díky nim se u Evy Zahornadské topit skoro nemusí, okolí však na tom tratí.

Vyšší účet můžou letos čekat ti, kdo radiátory za celou zimu téměř nevypnou, ale i lidé, kteří teplem šetří, neboť se nechávají vytápět sousedy. Způsob rozúčtování se změnil loni a projeví se poprvé v letošních fakturách.Video: Pavel Cyprich

Rozpočítávání tepla proto loni upravila nová vyhláška, která se týká všech bytových domů, jež jsou napojené na teplárny.

„Vychází z toho, že podle propočtů nemůže být rozdíl teplot mezi byty větší než 3 stupně Celsia. Teplo samo přechází z teplejších míst do studenějších, a tak byty, které topí, vyhřívají ty, kde radiátory nezapínají," vysvětluje Jaromír Pohanka z Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu.

2015 vs. 2016

Cena tepla vychází z průměrné částky na jeden byt, kterou stanoví družstvo nebo společenství vlastníků podle celkových nákladů domu za rok.

Dosud totiž platilo, že kdo se nechal vytápět, mohla mu cena klesnout až o 40 procent z průměru. Méně platit nemohl.

Stanoven byl i horní limit. Takže lidi, kteří radiátory za celou zimu nevypnuli, zaplatili maximálně 140 procent průměru. Víc ani míň nikdo z domu neplatil. Zbylé náklady se rozpočítaly na zbytek domu.

Od loňského roku se limity posunuly. Spodní hranice je teď na minus 20 procentech z průměru a horní poskočila až na dvojnásobek.

Foto: Pavel Cyprich, Jakub Caja

Rozúčtování tepla v bytových domech se od roku 2016 změnilo. Kdo netopil, nebo byt přetápěl, bude platit víc.

Takže v domě, kde je průměr na jeden byt třeba deset tisíc korun, by ještě loni lidé, co netopí, zaplatili klidně jen 6 tisíc korun, naopak ti, co topili neustále, maximálně 14 tisíc.

Podle nové vyhlášky už by to pro první skupinu bylo 8 tisíc, pro ty, co hodně topí, však klidně až 20 tisíc.

Z nových pravidel budou těžit hlavně ti, kteří se chovají podle doporučení a topí kolem průměru (jak na to, se podívejte ve videu nahoře). Ušetří několik set korun ročně.

Můj byt, teplo pro všechny

Důvod změn je jednoduchý. Výpočet má být spravedlivější.

Vyhláška, která platí od loňska, nezapomíná ani na krajní nebo podkrovní byty, které mají tepelné úniky největší. I pro tahle místa zůstávají úlevy, aby nebyla znevýhodněna vůči zbytku.

Reklama

Doporučované