Hlavní obsah

Údaje, koho zasáhla pátá vlna. Hospitalizovaných s reinfekcí je minimum

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

V páté vlně jsou nejčastěji s covidem v nemocnicích lidé bez očkování, kteří se nakazili poprvé.

Reklama

Údaje zdravotnické statistiky říkají, že na oddělení jednotek intenzivní péče nebyl v úterý s covidem nikdo, kdo byl pozitivně testován už v předchozích vlnách.

Článek

Analýzu si také můžete pustit v audioverzi.

Jak sílí podzimní vlna, přibývá v nemocnicích pacientů s covidem. Z čísel Ústavu pro zdravotnické informace však vyplývá, že jenom na jednotky se mezi hospitalizovanými počítají lidé, kteří už v minulosti covidem onemocněli a teď se znovu nakazili. Tedy lidé s takzvanou reinfekcí.

Na oddělení jednotek intenzivní péče nebyl v úterý podle zmíněných statistik s covidem nikdo, kdo byl pozitivně testován už v předchozích vlnách.

Tyto údaje svědčící o zvýšené ochraně u lidí s přirozeně získanou imunitou shromáždil ÚZIS z hygienických stanic. Pro omezený počet uživatelů je denně publikuje Ministerstvo zdravotnictví. Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek potvrdil, že tabulky, které mají Seznam zprávy k dispozici, odpovídají hlášením hygieniků.

Oprava dat

Tento článek vycházel z dat ÚZIS, která byla později revidována. Především celkový počet hospitalizovaných pacientů s reinfekcí je podle revize vyšší, než uváděla původní data. Graf níže uvádí již revidovaná data za 2. listopad.

Zároveň však ředitel zdravotnické statistiky varoval, že se význam zveřejňovaných čísel nesmí přeceňovat.

„Za prodělání nemoci vlastně vydáváme pozitivní test, který dotyční absolvovali a který je zadán v systému,“ vysvětluje použitou metodiku.

Míní to, že nemoc v lehčí formě v předchozích vlnách prodělalo, případně se bez příznaků nakazilo dvakrát až třikrát víc lidí, než zachytily statistiky. „Tito lidé nemusí být adekvátně chráněni,“ upozornil ředitel Dušek.

Stejně tak nejde jenom díky datům ÚZIS uzavřít debatu, jestli mají v této chvíli lepší ochranu lidé, kteří covid už prodělali, anebo očkovaní. Údaje získané z klinik a hygienických stanic totiž nemusí přesně mapovat šíření nemoci, třeba už jenom z toho důvodu, že nerozlišují nemocné podle věku.

Nemocí covid prošli v minulých vlnách bez následků především mladí lidé bez vedlejších diagnóz. Jenom z toho důvodu mohou i dnes odolat dalšímu náporu nemoci bez ohledu na to, jestli získali přirozenou imunitu anebo se nechali očkovat.

Také v aktuální páté vlně má nemoc nejvážnější průběh u starších lidí, kteří se dosud nebezpečí nákazy úspěšně vyhýbali. Právě u nejstarší generace je nejvíc očkovaných, někdy však ani tato pomoc nedokáže propuknutí nemoci zabránit.

Přesto je téměř nulová hospitalizace u případů opakované nákazy koronavirem, jak ji ukazují vládní statistiky, dalším argumentem pro ty, kdo zdůrazňují význam ochrany získané překonáním infekce. Něco podobného zjistil také výzkum „Srovnání přirozené imunity na SARS-CoV-2 s imunitou získanou očkováním“ (Comparing SARS-CoV-2 natural immunity to vaccine-induced immunity) zaplacený izraelskou zdravotní pojišťovnou Maccabi Healthcare.

„U očkovaných osob bylo zjištěno třináctkrát vyšší riziko, že se nakazí variantou delta, ve srovnání s těmi, kdo byli už dříve infikováni,“ zjistil tým pod vedením Sivan Gazitové ve studii, pro kterou využil data dvou a půl milionu klientů pojišťovny Maccabi.

Experti během léta srovnávali údaje o pojištěncích, kteří se nakazili, a kteří byli očkováni vakcínou Pfizer v lednu a únoru letošního roku. U pacientů, kteří onemocněli covidem před lednem 2021 už přirozená imunita slábla a riziko ve srovnání s očkovanými bylo v průměru jen šestkrát nižší. Zároveň lidem s přirozenou imunitou méně hrozila hospitalizace.

Na podobnou analýzu zatím Česko podle ředitele Duška čeká.

Doplnění: Na základě dodatečné opravy dat ze strany ÚZIS jsme v článku opravili graf, který vycházel z nepřesných údajů v tabulce.

Reklama

Doporučované