Hlavní obsah

Lidé kupují nábytek jinak než dřív. IKEA má kvůli tomu nižší zisk

Prodejci nábytku IKEA klesl zisk.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Provozní zisk švédského nábytkářského řetězce IKEA se v uplynulém finančním roce končícím letošním srpnem snížil o 26 procent na 2,25 miliardy eur (v přepočtu 58,3 miliardy korun).

Článek

Samotná společnost za příčinu propadu zisku označila vyšší investice, k nimž přistoupila v reakci na změnu nákupních zvyklostí spotřebitelů.

Světová nábytkářská jednička, jejíž jméno je spjaté se samoobslužnými obchody na krajích měst, se nyní nachází uprostřed transformace svého obchodního modelu. Investuje do elektronického obchodu, služeb a dostupnějších obchodů v městských centrech. Jeden z nich otevřela v září i na pražském Václavském náměstí.

IKEA oznámila, že během roku investovala celkem 2,8 miliardy eur do obchodů, distribučních a zákaznických sítí, nákupních center, jakož i do obnovitelné energie a lesnictví.

„Ve finančním roce 2017/18 jsme provedli několik prvních strukturálních změn naší činnosti a v transformaci našeho podnikání budeme pokračovat v následujících třech letech. Podnikatelská transformace a s tím související investice ovlivní naši nákladovou strukturu a hospodářský výsledek,“ uvádí se v prohlášení firmy.

V říjnu IKEA oznámila, že maloobchodní tržby se za finanční rok zvýšily o pět procent, přičemž u internetových prodejů zaznamenala téměř 50procentní nárůst. Jak uvedla ve středu, celkové tržby, které zahrnují také výnosy z pronájmu v obchodních centrech, vzrostly o dvě procenta na 37,1 miliardy eur.

Obchody IKEA vlastní 11 franšízantů. Největší z nich je IKEA Group, který provozuje 367 poboček ve 30 zemích, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované