Hlavní obsah

Lidé míří na Děčínsko za filmovými místy, láká je Pyšná princezna

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Turisty do Národního parku České Švýcarsko lákají nejen přírodní úkazy, jezdí tam i kvůli filmovým místům. Těmi nejoblíbenějšími jsou Dolský mlýn či uhlířova chata na Děčínsku, kde se natáčela pohádka Pyšná princezna.

Článek

„Mimo park se nachází například hranice mezi Miroslavovým a Půlnočním královstvím, lidé ji najdou u Huntířova. I tam mají turisté často namířeno,“ řekl mluvčí parku Tomáš Salov.

„Nově jsme na České silnici nedaleko Vysoké Lípy opravili filmovou kulisu, je to uhlířova chaloupka, kde se natáčelo více záběrů z celé filmové pohádky než na Dolském mlýně, který se tam vyskytl velmi krátce,“ uvedl Salov. Součástí zrekonstruované filmové kulisy je také naučná stezka, která se věnuje historii celého údolí. Podle Salova je ale právě uhlířova chaloupka hlavní motivací, proč se turisté na stezku vydávají. Na Dolský mlýn se ročně vypraví zhruba 100 000 lidí, doplnil.

Slavnou pohádku připomíná v Huntířově novodobý rozcestník, věrná replika hraničního kamene je pak k vidění v Doubici u Staré hospody.

Národní park se na jaře potýkal s nízkou návštěvností. Kvůli tomu, že byly veškeré služby z důvodu vládních nařízení proti šíření koronaviru zavřené, lidé do parku tolik nejezdili, uvedl Salov. Rekordní návštěvnost pak byla v srpnu, kdy se otevřely hranice s Německem a Polskem. Lidí přijelo tolik, že neměli kde parkovat.

Právě parkování na nevhodných místech je problém, se kterým se správa parku v posledních týdnech potýká opakovaně. Mluvčí řekl, že na místech, kde například hnízdí ohrožené ptactvo, stojí cedule se zákazem parkování. Uvedl, že turisté na tuto výstrahu zareagovali a vybírají si k parkování jiná místa. „Cedule ale nemůžeme dát všude, takže lidé parkují třeba v lese,“ uvedl Salov a dodal, že někdy musí správci přistoupit k rozdávání pokut.

Reklama

Doporučované