Hlavní obsah

Lidé mohli na dožínkách vidět zemědělskou techniku i ochutnávat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vidět zemědělskou techniku či ochutnat produkty jihomoravských zemědělců a výrobců potravin mohli v neděli lidé na dožínkách v Hodoníně.

Článek

V tradičním zemědělském kraji jde o připomenutí úlohy zemědělců a poděkování za jejich práci a za úrodu a také o připomenutí folklorních tradic. Jihomoravský kraj starou tradici dožínek obnovil v roce 2004, vrcholem každých dožínek je slavnostní průvod.

Slavnosti jsou už tak velké, že zabraly celé Masarykovo náměstí i okolní ulice, ve kterých lidé mohli také sledovat činnost různých řemeslníků a koupit si jejich výrobky. Z jídel a nápojů zaujala například zelná šťáva a specialitou byla hladírna králíků.

Ze zemědělské techniky mohli lidé obdivovat jak tu současnou, která je plná moderních technologií, tak tu starou, například jeden ze starých traktorů značky Zetor.

Po sušších letech a loňském roce, kdy úrodu ve velkém likvidovali hraboši, měli zemědělci poměrně dobrý rok. Výnosy obilí a řepky byly proti posledním letům nadprůměrné, stejně tak měli díky dostatku dešťů od poloviny května dostatek sena pro zvířata. Jarní mrazíky však prakticky zlikvidovaly úrodu meruněk a poznamenané bylo i další ovoce.

Reklama

Doporučované