Hlavní obsah

Lidé mohou podpořit péči o Krkonoše zakoupením samolepky

Foto: Seznam Zprávy

Královehradecký kraj.

Reklama

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) vydala samolepky s textem Podporuji Krkonošský národní park.

Článek

„Zakoupením samolepky lze podpořit péči o Krkonoše,“ sdělil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Samolepky budou k dispozici v nominální hodnotě 100, 500 a 1000 korun.

„Každá samolepka má vlastní číselné označení, jedná se o ceninu. Tyto dary budou účetně evidovány a nakonec je použijeme ke konkrétnímu účelu. Jak byl dar využit, zveřejníme,“ uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Podle zástupců národního parku je k tomuto kroku inspirovali návštěvníci Krkonoš, kteří chtějí při péči o Krkonoše pomoci, ale nevědí jak.

„Dostáváme od nich dopisy v tomto duchu: Právě jsme se vrátili z návštěvy KRNAP, jsme nadšeni z vybavení pro návštěvníky, z naučných stezek, odpočinkových míst, opravených cest a rádi bychom přispěli nějakým finančním darem na péči o Krkonoše. V reakci na ně jsme se rozhodli vydat speciální samolepky,“ uvedl Drahný.

Správa KRNAP v posledních letech investovala do oprav desítek kilometrů cest, turistických chodníků a další turistické infrastruktury stovky milionů korun. Investice do infrastruktury souvisí se zvyšujícími se počty turistů v nejvyšších českých horách a především s ochranou přírody.

Krkonošský národní park patří mezi návštěvníky nejzatíženější národní parky v Evropě a jeho návštěvnost stále roste. V roce 2018 park a jeho ochranné pásmo navštívilo 3,78 milionu lidí, kteří tam dohromady strávili 11,8 milionu dní.

KRNAP vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.

Reklama

Doporučované