Hlavní obsah

Lidé na nás kvůli karanténě podávají i trestní oznámení, říká šéf hygieniků

Foto: ČTK

„Pro řadu lidí je koronavirová situace traumatizující a podle toho také někdy reagují,“ říká hygienik Vladimír Valenta.

Reklama

Někteří lidé, jimž liberečtí hygienici oznámí, že musejí nastoupit do karantény, situaci neunesou a podávají na hygieniky stížnosti i trestní oznámení. „Nám pak nezbývá, než tyto záležitosti řešit s právníky,“ říká jejich ředitel.

Článek

„Mám již založenou samostatnou složku na stížnosti. Padala na nás i trestní oznámení,“ potvrdil Vladimír Valenta, ředitel krajské hygienické stanice v Liberci.

Informaci o tom, že musí nastoupit kvůli koronaviru do karantény, někteří lidé zkrátka neunesou. „Mám pro ně do určité míry pochopení. Mají například zaplacenou svatební cestu nebo nám říkají, že jim karanténa zničí podnikání. Ale nařízení platí pro všechny bez rozdílu,“ dodal Valenta.

Jistému rozhořčení, nepřesáhne-li únosnou mez, rozumí i proto, že pro lidi je covidová situace zcela nová. „Pro řadu lidí je traumatizující a podle toho také někdy reagují.“

Pokud „klient“ hygieniků odmítne karanténu nastoupit, doručí mu oznámení, že tak podle zákona musí učinit, policie. „Policie pak také dohlíží, zda člověk karanténu dodržuje, takové případy jsme již rovněž měli,“ připomněl ředitel krajských hygieniků.

Foto: Krajský úřad Liberec

Školení libereckých úředníků, kteří se rozhodli pomáhat hygienikům s trasováním.

Od poloviny března muselo v Libereckém kraji do karantény zhruba 21 tisíc lidí. Pro hygieniky představuje koronavirová pandemie ohromný nápor. Kromě středoškolských i univerzitních studentů jim proto nyní pomáhá i deset pracovníků krajského úřadu – jde o dobrovolníky.

„V souvislosti s nákazou covid-19 bude deset našich kolegů pomáhat na krajské hygienické stanici. Jejich práce bude telefonicky dohledávat kontakty při takzvaném ‚trasování‘, zadávat vše do systému a alespoň trochu tím odlehčit libereckým hygienikům,“ uvedl krajský úřad.

Všichni dobrovolníci byli na školení, do ostrého provozu nastoupili včera.

Reklama

Doporučované