Hlavní obsah

Lidé nedodržují opatření a covid se šíří ze škol, zní ze zasažených regionů

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Situace s covidem se v Česku zhoršuje. Počet diagnostikovaných pozitivních se vrací na dubnová čísla, nejhorší je situace na severu Moravy a na jihu Čech.

Článek

V neděli přibylo v Česku 787 případů nemoci covid-19, což je nejvyšší nedělní nárůst od konce dubna. Oproti předchozí neděli bylo nových případů o 451 více, takže nárůst počtu nakažených zrychlil na více než dvojnásobek.

Největší nárůst zaznamenali v Moravskoslezském a Jihočeském kraji, kde v přepočtu na 100 tisíc obyvatel měli 150, respektive 141 případů. Nejhůře zasaženými regiony jsou Českobudějovicko, kde za posledních sedm dnů potvrdili 471 případů, a okres Ostrava-město, kde testováním potvrdili až 745 nových případů.

Mluvčí Moravskoslezské krajské hygienické stanice Aleš Kotrla ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že aktuální nárůst nesouvisí s žádnými většími lokálními klastry. „Problémem jsou malá školní zařízení, odkud následně dochází k přenosu do rodinného prostředí,“ popisuje Kotrla.

Podle něj je horší situace v regionu Ostravska hlavně kvůli tomu, že lidé nedodržují ani základní hygienická opatření. „Nenosí respirátory, nedodržují rozestupy ani systém Očkování-Test-Nemoc. Žádné regionální opatření zatím ale nechystáme,“ říká Kotrla.

Na dotaz, jestli znásobí intenzitu kontrolování dodržovaní opatření, se vyjádřil zdrženlivě. „Zaznamenali jsme tiskovku v pátek, kde se mluvilo o raziích a podobně, nicméně zatím jsme nedostali další instrukce, takže vám nemohu nic říct,“ odvětil.

Zpřísněná regionální opatření nechystají ani v dalším zasaženém regionu – v Jihočeském kraji. Uvedla to ředitelka tamní hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Přivítala bych, pokud by stát opět zavedl testování ve školách, jako tomu bylo na začátku září.
Kvetoslava Kotrbová, ředitelka jihočeských hygieniků

Zatím je průběh nemoci mnohem méně vážný než loni. „Nejdůležitější je ale sledovat počet vážných průběhů onemocnění. A těch je stále minimum. Proto se ta současná situace nedá srovnávat s loňským podzimem,“ uvedla Kotrbová. Většina nových případů koronaviru podle ní vykazuje mírný nebo téměř bezpříznakový průběh onemocnění. „Pomohlo tomu očkování,“ říká.

Také v Jihočeském kraji jsou problémy se školami a školními zařízeními. Ohniska z tříd se přesouvají do rodinného prostředí a pak se to šíří dál. „Proto bych přivítala, pokud by stát opět zavedl testování ve školách, jako tomu bylo na začátku září,“ řekla Kotrbová.

V celé republice také roste množství hospitalizovaných s covidem-19. Oproti minulému týdnu se zvýšilo zhruba o třetinu na nedělních 463 lidí. Z nich 86 je ve vážném stavu, což je o dvě pětiny více než předchozí neděli.

Šíření covidu-19 v celém Česku v poslední době zrychluje vytrvale. V pátek přibylo v Česku 1 789 potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo nejvíce nově nakažených za jeden den od začátku května. Nedělních téměř osm stovek případů je zase nejvíce za neděli od 25. dubna, kdy bylo nakažených 826.

KrajPřípadů na 100 tisíc obyvatel (Zdroj: MZČR)
Moravskoslezský150
Jihočeský141
Olomoucký134
Plzeňský105
Praha105
Jihomoravský96
Zlínský76
Středočeský75
Pardubický62
Vysočina62
Ústecký46
Karlovarský43
Královéhradecký27
Liberecký25

Reklama

Doporučované