Hlavní obsah

„Lidé nemají tušení, jak opravdu umírala.“ Otec Amy Winehouse o dceři, novinářích i novém albu

Výzva s Mitchem Winehousem: O vzpomínkách na legendu R'n'B Amy Winehouse, nadaci na pomoc drogově závislým i lásce k Georgi Gershwinovi.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mediální obraz, který vznikl kolem jeho dcery, tragicky zesnulé legendy R'n'B, ho dodnes nenechává klidným. Přesto slávu společného jména šíří dál v rámci vlastní hudební kariéry. Dělá to pro nadaci na podporu drogově závislých žen, kterou po smrti Amy založil.

Článek

Mitch Winehouse přijel do Prahy, aby představil svoje nové album. Desku, kterou slaví sto dvacáté výročí narození skladatele George Gershwina, britský hudebník nahrál spolu s českým swingovým zpěvákem Janem Smigmatorem.

„Potkali jsme se poprvé v Londýně, Jan je skvělý muzikant. V lásce ke swingu jsme si rychle porozuměli,“ říká Winehouse.

Winehouse svoji první desku vydal poprvé v necelých šedesáti. Po pódiu se ale pohybuje velmi samozřejmě. Tělo si zřejmě vzpomnělo na dávné zkušenosti. „Vydělával jsem si jako zpěvák, když mi bylo dvacet. Pořídil jsem si ale rodinu a už to nestačilo,“ vzpomíná Winehouse, který se dlouho živil jako taxikář v Londýně.

Na pódium se vracel se svojí dcerou Amy. „Spolupráce s ní byla obtížná, nikdy nechtěla zkoušet, a na rozdíl ode mě byla před publikem stydlivá,“ líčí společná vystoupení.

S rostoucí slávou se okolí Amy Winehouse i celé rodiny proměnilo. „Ex-partner ji zatáhl do tvrdých drog. Není to jen můj dojem, ale ověřený fakt.“ Jestli měla jeho dcera tendence k závislostem, říct neumí.

„Málokdo ví, že poslední tři roky před smrtí byla čistá. Nebrala drogy, problémem byl alkohol, který je ale bohužel legální,“ tvrdí Mitch. „Dělali jsme maximum, přede mnou by nikdy sklenku nevzala, ale každý se chová jinak s tátou než s kamarády.“

Po smrti dcery založil nadaci, která se stará o drogově závislé ženy. Rád by působnost zařízení postupně rozšiřoval. „Nápad přišel od Amy, mluvil jsem s ní ve snu a ona říkala něco o koních. Vzpomněl jsem si, jak jednou sama pomáhala dětem pomocí terapeutických koníků.“

Uzavřená kapitola

K dokumentu Amy, který ho zachytil v situacích, kde svoji dceru nutí do publicity v době, kdy se léčila ze závislosti, se vyjadřovat nechce. Je to pro něj uzavřená kapitola.

„Média manipulují s realitou, vy sama nevíte, jak to všechno bylo. Neviděla jste, jak bezchybně zpívala třeba v Brazílii a davy šílely. Znáte jenom záběry se zhroucenou Amy,“ útočí. Sám vydal rok po její smrti knihu s názvem Amy: My Daughter. Říká, že ji psal hlavně z terapeutických důvodů.

Velké přání dnes šedesátiletého Mitche Winehouse i jeho manažera je zapomenout na negativní okamžiky a hovořit hlavně o své pěvecké kariéře. „Nevadí mi, když mě lidé vnímají prismatem jména, které mě spojuje s mojí dcerou. Dělám to všechno pro ni, pro nadaci. Do nadace jdou peníze z mých koncertů i z práv na Amynu hudbu,“ dodává.

Nezbývá než připomenout, že album Back to black Amy Winehouse se posmrtně stalo nejprodávanějším britským albem.

Kdy si všiml, že jeho dcera má naprosto nezaměnitelný hlas? Bylo možné ji uchránit před tragickým koncem její kariéry? A proč Mitch Winehouse nechce mluvit o oscarovém snímku Amy? Podívejte se na celý rozhovor s Mitchem Winehousem v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Jan Smigmator
Mitch Winehouse

Doporučované