Hlavní obsah

Lidé nesmějí politikům „žrát jejich lži“. Je to tady ale milionkrát lepší než za komunismu, říká Hřebejk

Podívejte se na rozhovor s Janem Hřebejkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Já na 17. listopad vzpomínám s euforií. Prožíval jsem to ve čtvrtém ročníku na vysoké škole. Byl jsem dost blízko k těm událostem. Je to nejpozitivnější svátek, který si většina té společnosti ještě pamatuje a přes všechny nedostatky vývoje po roce 1989 jsem nesmírně šťastný, že žijeme ve svobodné zemi,“ říká režisér Jan Hřebejk ve speciálním vysílání Televize Seznam k výročí listopadových událostí.

Článek

„Ten režim, který nastal po roce 1989, je demokracií. Můžeme si říkat, co chceme. Žijeme ve svobodné zemi, můžeme se pohybovat po světě,“ dodává.

Podle Hřebejka nesmí lidé „žrát politikům“ všechny jejich výroky. Policisté by podle něj měli daleko více řešit kauzu premiéra Babiše a jeho syna než vyhozené kytky na Národní třídě. V kauze je prý určitá míra lži a řada podezřelých věcí. Hřebejk je kritický i k prezidentovi Miloši Zemanovi.

„Prezident má vyloženě rasistické výroky o Romech, to je na pováženou. Prezident nemá do společnosti vnášet tóny rasismu, netolerance a poštvávat proti sobě lidi.“

„Každý prezident vyznamenával osoby, které mu byly blízké. Funkce prezidenta je také věcí vkusu. Měl by jednat mírněji. My si můžeme vyskakovat, protože nemáme žádnou moc ovlivnit věci kolem sebe. Když začne Babiš a prezident útočit na novináře, tak na ně útočí z pozice moci,“ uzavírá Hřebejk.

Jak se dívá na současnou politiku? Nepomáhají i jeho filmy k tomu, že lidé vzpomínají pouze na to dobré z komunistické doby? Proč vstoupil do komunální politiky? Podívejte se na rohovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované