Hlavní obsah

Lidé pálí vše, co mohou. Hasiči vyzývají k opatrnosti

Foto: hasiči Liberecký kraj

Jeden z aktuálních zásahů hasičů v Libereckém kraji.

Reklama

V Libereckém kraji v posledních dnech výrazně přibylo požárů luk, trávy či lesa. Spojené jsou často s vypalováním trávy nebo klestí. Hasiči nabádají ke zvýšené opatrnosti.

Článek

„Šíření požárů napomáhá suché počasí a dnes i vítr,“ sdělila v pondělí krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

„Lidé, jak jsou doma, nechodí do práce a je hezky, tak se snaží po zimě spálit na zahradě vše, co mohou,“ uvedla Hložková. Několik požárů vzniklo i kvůli neopatrnosti po lesní těžbě nebo vypalování trávy. Škody při nich ale zatím nebyly žádné nebo jen malé.

Foto: hasiči Liberecký kraj

Likvidace požáru tújí v Liberci.

Za víkend hasiči v kraji likvidovali osm požárů v přírodě, v pondělí do 15:00 měli dalších pět výjezdů. Zatím nejrozsáhlejší byl pondělní požár trávy v Jezvém na Českolipsku, který se rozšířil zhruba na hektar. Zasažené byly i stromy. Požár se podařilo hasičům už zlikvidovat.

Obdobně rozsáhlý byl i nedělní lesní požár v nepřístupném, místy skalnatém a svažitém terénu v obci Troskovice - Křenovy v Českém ráji po neuhlídaném pálení. „V nedaleké pískovně bylo nutné zřídit čerpací stanoviště. Zásah probíhal čtyřmi vodními proudy. Uchráněné hodnoty podle předběžných odhadů dosahují čtyř milionů korun,“ dodala Hložková.

Reklama

Doporučované