Hlavní obsah

Lidé po tornádu dostanou dva miliony na opravu domů, podnikatelé milion

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

Kabinet schválil návrhy ministerstev, která pošlou okamžitou finanční i personální podporu do tornádem zasažených oblastí. Lidé mohou na obnovu bydlení získat dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru.

Článek

Vláda na dnešním zasedání schválila několik podpůrných programů a návrhů, které mají pomoci lidem v obcích zasažených čtvrtečním tornádem. Podporu dostanou podnikatelé, kraj i jednotlivci.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podnikatelé

Ministerstvo průmyslu a obchodu schválilo program „Pomoc po tornádu“, který má podpořit podnikatele v zasažených oblastech. Vláda uhradí okamžitě 80 až 100 procent z vlastních výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory je jeden milion korun. „Současně poskytneme bezúročnou půjčku až do výše 45 milionů korun na firmu,“ upřesnil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Ministerstvo financí připravilo rovněž balíček daňových úlev pro poškozené firmy a občany. „Fakticky posouváme lhůty pro zaplacení daní, podání daňového přiznání, kontrolního hlášení a platby DPH. Promíjíme také zálohy na silniční daň splatné k 15. červenci,“ informovala šéfka resortu financí Alena Schillerová (za ANO).

Jednotlivci

Vláda pro lidi zasažené tornádem schválila program „Živel“, který nabízí dotace až do výše dvou milionů korun plus zvýhodněný úvěr až do výše tří milionů korun. „Celkem tedy až 5 milionů na opravu, demolici, výstavbu či pořízení jiné nemovitosti,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Anketa

Je podle vás pomoc vlády dostatečná?
Ano
85,5 %
Ne
14,5 %
Celkem hlasovalo 1957 čtenářů.

Její resort do oblasti zároveň vysílá mobilní týmy, které pomohou lidem s vyplněním žádostí o dotaci tak, aby nemuseli jezdit na žádný úřad. Dostálová slibuje maximální zjednodušení celého procesu.

Resort zdravotnictví zároveň vysílá do zasažených oblastí mobilní tým zdravotníků, takzvaný Emergency Medical Team, který přímo na místě poskytuje péči poraněným a postiženým. „Současné síly na místě už nestačí,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), proč na vládě navrhl vyslání tohoto týmu.

Od neděle v regionu zároveň působí lékaři státní Fakultní nemocnice Brno, kteří na místě vybudují provizorní zdravotnické zařízení. „Na místě budou k dispozici léky, ale i možnosti testování,“ dodal poslanec a lékař brněnské fakultky Vlastimil Válek (TOP 09).

Zemědělci

Zemědělcům, lesníkům a potravinářům poskytne dotaci i ministerstvo zemědělství. Vláda schválila opatření za 1,5 miliardy korun pro zasažené obce v Jihomoravském i Ústeckém kraji. Ministerstvo spustí Rámcový program pro řešení rizik a krizí v zemědělství, který v minulosti pomáhal v případě mrazů nebo sucha.

Speciál: Tornádo na Moravě

„Můžeme tak zemědělcům kompenzovat například škody na polích, v sadech, vinicích, lesích, na zvířatech, budovách i zařízeních. Chceme, aby se peníze dostaly k zemědělcům, lesníkům, vodohospodářům i výrobcům potravin postiženým katastrofou co nejdříve. Kompenzace budeme poskytovat až do výše 100 procent škod,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Kraj

Ministři na jednání dohodli také navýšení vládní rozpočtové rezervy na řešení krizových situaci. Přisypali tam 20 milionů korun, které budou na základě žádosti Jihomoravského kraje obratem poskytnuty formou dotace na pokrytí prvotních nákladů na likvidaci škod.

Krizový štáb dnes odhadl veškeré škody po tornádu na prozatímních 15 miliard korun, avšak částka podle jeho členů není konečná a ještě vystoupá.

Pomoc je už připravena i v EU

„Jakmile Česká republika přesně vyčíslí škody způsobené tornádem, bude moci požádat o podporu z Fondu solidarity EU,“ uvedlo v tiskové zprávě zastoupení Evropské komise v ČR. Premiér Andrej Babiš (ANO) bude muset o peníze zažádat do 12 týdnů od úderu katastrofy. „Pokud instituce EU žádost schválí, Česká Republika by mohla podporu obdržet v řádu několika týdnů,“ uvedlo. Fond pomohl Česku v minulosti už čtyřikrát, a to po ničivých záplavách. Celková částka byla přes čtyři miliardy korun.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Reklama

Doporučované