Hlavní obsah

Lidé poslali 700 milionů, objevil se ale další případ zneužití charity

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

Policie v souvislosti s dobročinnými sbírkami kvůli bouřím na jižní Moravě, kvůli nimž zemřelo šest lidí, eviduje další případ zneužití. Na Facebooku se objevilo číslo účtu, které nemělo spojitost se sbírkami pro postižená místa.

Článek

Dnes to řekl po jednání krizového štábu v Podivíně ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Policie facebookový profil zablokovala a případem se zabývá.

Tržil nechtěl říct podrobnosti k případu, aby nedával návod dalším možným podvodníkům. Policie už vyslýchá muže, který je podezřelý ze zfalšování QR kódu u humanitární sbírky Diecézní charity Brno. Podle Tržila muži za podvod ve stadiu pokusu hrozí pět až deset let vězení. U druhého případu policie učinila faktické kroky k tomu, aby nikdo nemohl případné zaslané peníze zneužít.

Obecně však lidé masivně pomáhají. Do sbírek na pomoc jihomoravským obcím, jež ve čtvrtek poničilo tornádo, poslali lidé k dnešnímu ránu přes 700 milionů korun. Nejvíce peněz zřejmě vybrala Diecézní charita Brno. Po 9:00 měla na účtu 172 milionů, o hodinu později je to již 189 milionů korun. Částka roste také Nadaci Via, která dosud vybrala přes 164 milionů. Zástupci několika neziskových organizací a nadací se dnes odpoledne sejdou a domluví se na koordinaci rozdělování peněz, řekla za Nadaci Via Hana Sedláková.

Sbírky spustilo už ve čtvrtek večer několik organizací. Část peněz plánují uvolnit v nejbližších dnech na okamžité potřeby obyvatel zasažených obcí, což jsou především Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. Člověk v tísni dosud vybral přes 90 milionů korun, které kromě jihomoravských obcí pomohou také na Lounsku, kde bouře výrazně poničila obec Stebno. Tým Člověka v tísni se také o víkendu spolu s Charitou ČR, Českým červeným křížem či Adrou připojil k mapování škod, aby zjistily, čeho je na místě nedostatek a co je potřeba.

Červený kříž zatím vybral 57 milionů korun. Část vyčlenil na okamžitou pomoc, další rozdělení bude koordinovat se starosty postižených obcí. „Rozsah této tragédie je veliký a následky se budou likvidovat dlouhodobě. Částky i u ostatních sbírek jsou opravdu velmi vysoké,“ poznamenala Miroslava Jirůtková z Českého červeného kříže.

Přes organizaci Adra lidé přispěli 26 miliony korun. „V příštích dnech budeme dělat monitoring v domácnostech a do konce týdne chceme darovat desítky až stovky tisíc,“ uvedla Miroslava Illetšková z Adry.

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

Na stránkách donio.cz posílají lidé peníze přímo konkrétním rodinám. Přes pět milionů věnovali již na pomoc Mackovým z Moravské Nové Vsi, jejichž dcera se v době tornáda vracela autobusem z Hodonína a utrpěla těžké zranění. Bouře také poničila dům rodiny, kde zároveň provozovali prodejnu potravin.

Přispívají také podnikatelé. Například Nadace Karel Komárek Family Foundation věnovala 150 milionů, které v prvním kole pomohou zaměstnancům a rodinným příslušníkům společnosti Moravské naftové doly.

Reklama

Doporučované