Hlavní obsah

Lidé považují Havla za nejlepšího prezidenta po roce 1989

Foto: ČTK

Václav Havel je podle lidí nejlepším prezidentem od listopadu 1989.

Reklama

Havla lidé pozitivně hodnotili za využívání pravomocí a zájem o problémy občanů.

Článek

Nejlepším prezidentem po roce 1989 byl podle mínění lidí Václav Havel. Jako nejlepšího ho v průzkumu STEM/MARK označilo 55 procent lidí. Výsledek tak doplňuje zjištění průzkumu, který si nechala vypracovat redakce Seznam Zpráv.

V něm se lidí dotazovala na to, kdo je podle nich nejvýraznější postavou polistopadové éry. Jméno Václava Havla vyslovilo celých 60 procent dotázaných.

Prezidentský průzkum se zúžil na trojici jmen. Po Havlovi skončil na druhém místě Václav Klaus, třetí příčku obsadil současný prezident Miloš Zeman. Havel byl jako nejlepší prezident hodnocen každým čtvrtým Zemanovým voličem.

Zeman je dobře hodnocen za využívání prezidentských pravomocí. „Zde je ale nehodnotící konotace, to znamená, že je může využívat pozitivně i negativně, ale umně,“ dodal STEM/MARK. Lepší známku zaznamenal současný prezident i za zájem o problémy občanů, což může být podle STEM/MARK spojeno především s jeho pravidelnými výjezdy do krajů. Ve využívání prezidentských pravomocí a zájmu o problémy občanů hodnotí Zemana školní známkou jedna či dvě i pětina jeho odpůrců.

O něco hůře lidé Zemana hodnotí v reprezentaci a obhajobě českých zájmů v zahraničí, řešení sporů na české politické scéně a způsobu vystupování na veřejnosti. U posledně dvou uváděných bodů Zemana hodnotí každý jeho desátý volič negativně.

Seznam Zprávy se v průzkumu krátce před listopadem taktéž u agentury STEM snažily zjistit, koho Češi považují za nejvýraznější osobnost polistopadové doby.

Otázku „Kdo je podle vás nejvýraznější postavou spojenou s vývojem v naší zemi po listopadu 1989?“ položil STEM více než tisícovce dospělých občanů Česka. Jméno Václava Havla vyslovilo celých 60 procent dotázaných.

Kromě Havla padla v průzkumu nejčastěji ještě jména dvou následujících polistopadových prezidentů: Václava Klause a Miloše Zemana. Oba si jako hlavní osobnosti éry po roce 1989 shodně vybavila zhruba desetina dotázaných.

V průzkumu byla položena otevřená otázka, takže si dotázaní nemohli vybrat z nabízených možností a museli jméno osobnosti říci spontánně.

Kromě Havla, Klause a Zemana zazněla od dotazovaných ještě jména Andreje Babiše (čtyři procenta) a v jednotkách případů také Alexandera Dubčeka, Marty Kubišové, Martina Mejstříka, Josefa Luxe, Karla Kryla či Mariána Čalfy.

Zpěváka Karla Gotta uvedlo jako nejvýraznější osobnost spojenou s vývojem po listopadu 11 lidí. Autoři průzkumu si tento výsledek vysvětlují tím, že otázka byla položena nedlouho po Gottově úmrtí a následném říjnovém pohřbu se státními poctami.

Reklama

Doporučované