Hlavní obsah

Lidé prchali z hotelů a kempů. Požár u Saint-Tropez zasáhl i turistický ráj

Foto: Profimedia.cz

Lesní požár v departementu Var na jihu Francie.

Reklama

Požár změnil přírodní ráj zálivu Saint-Tropez v měsíční krajinu. Šíření ohně se zastavilo, ale hasiči ho ještě nemají pod kontrolou. Záchranáře děsí přicházející vítr mistrál v kombinaci s vysokými teplotami a suchem.

Článek

Nádhernou lesnatou krajinu provensálského návrší masivu des Maures, jen deset patnáct kilometrů od letoviska Saint-Tropez zničil rozsáhlý požár k nepoznání. Pohled na zuhelnatělou přírodu na obrovském území 8100 hektarů vypadá jako po apokalypse. Na některých místech kamenné domy doutnají jako uhlíky, z porostu nezbylo nic, jen černý popel.

„Vše je srovnané se zemí jako po bombardování,“ popisuje svědek místo v srdci masivu poblíž osady Val de Gilly v Grimaud. V oblasti bylo evakuováno 10 tisíc místních obyvatel i turistů, zejména z okolí vesnic Cogolin, Grimaud a La Môle. Záchranné složky pomohly vyklidit i několik kempů.

Nejrozsáhlejší požár za 15 let

Rozáhlý požár, při kterém zahynuli dva lidé a jenž zničil tisíce hektarů lesů, odborníci v regionu hodnotí jako nejrozsáhlejší za posledních 15 let. Vznikl poblíž dálničního odpočívadla u města Gonfaron v pondělí odpoledne. Příčinou byl s největší pravděpodobností odhozený cigaretový nedopalek.

Místním záchranným složkám přijely na pomoc posily z dalších jihofrancouzských departementů. Do záchranných akcí bylo zapojeno celkem 1200 hasičů, ze vzduchu jim pomáhaly letadla Canadair, Bombardier Dash 8 a vrtulníky. Intenzivní záchranné práce trvaly až do páteční noci, kdy se šíření ohně podařilo stabilizovat, ale podle úřadů situace není stále pod kontrolou. Velké riziko představuje dnešní mistrál, který by mohl znovu rozdmýchat další ohniska.

„Pokračujeme v celém okruhu perimetru, abychom ho uzavřeli do neproniknutelného obalu z vody. Cokoli by mohlo znovu aktivovat oheň, musí být uhašeno,“ řekl velitel hasičů departementu Var Florent Dossetti. Upřesnil, že dva letouny vytvářejí od včerejška vodní hranici na území několika kilometrů mezi spáleným územím a zelenými plochami.

Oheň nás okamžitě obklíčil

Na záchranu proti monstróznímu požáru přijela na pomoc i hasičská jednotka z Cagnes-sur-Mer ze sousedního departementu Alpes Maritimes (Azurové pobřeží). „Do vesnice Plan-de-la-Tour jsme dorazili v pondělí večer. Obloha byla červená, vzduch nasycený kouřem a oheň díky silnému větru rychle ničil vše, co mu stálo v cestě. Zanedlouho jsme se dostali do obklíčení plamenů,“ líčil soukromý hasič ohromený velkým počtem spálených domů.

„Vzduch byl nedýchatelný a jediné, co jsme viděli, byla červená kouřová clona. Všechny ty hořící praskající stromy, které se kácely jako sláma, působily hrůzostrašně, ohořelá zvířata v panice běhala okolo. Podařilo se nám vytáhnout jednu kozu uvězněnou v ohradě, která podlehla plamenům, stejně jako stodola, jež se vzápětí proměnila v ohnivou kouli. Žhavé uhlíky létaly všude,“ svědčil hasič dramatické události pro francouzská média.

Laurence, obyvatelka vesnice Val de Gilly, prožila dramatickou noc, než mohla být evakuována do krizového centra poblíž Saint-Tropez. Radnice obyvatelům původně doporučila, aby zůstali na místě. Znepokojení obyvatelé několikrát přivolali hasiče, až později Laurence zaslechla z amplionů výzvu k evakuaci.

„Cesta už byla zatarasená sloupy padlými přes silnici. Bylo už pozdě, museli jsme se otočit po 800 m zpátky,“ svědčila žena, která měla štěstí, že se mohla uchýlit do sklepa svého domu. Tam vyčkala na příjezd hasičů, kteří dorazili v noci. „Zkusili jsme utěsnit domy mokrými hadry, které jsme si natáhli i na obličej, když kouř začal být nedýchatelný,“ pokračovala s líčením děsivého příběhu. „Domy vzdálené jeden od druhého 30 metrů se zapalovaly jako pochodně, auta a plynové bomby explodovaly, bylo to pekelné. Nic nezůstalo.“

Smrt uprostřed plamenů

Jednou ze dvou obětí nalezených v Grimaud byl padesátník Olivier Robert, který uvázl v plamenech staré ovčí pastevny ztracené uprostřed zelených kopců. Místní usedlíci o něm vypráví jako o muzikantovi a přírodním léčiteli. „Pravidelně tu ubytovával lidi v nesnázích a pomáhal jim léčit si s pomocí přírody vážné nemoci. Byl to boží člověk,“ smutně potvrdil jeho přítel James Todd.

Kempy a některé hotely v Grimaud plameny zcela zničily. Rekreanti byli evakuováni po tisících. Když Nicolas otevřel díky upozornění sousedů okenice svého hotelového pokoje, zjistil, že budovu olizuje oheň. „Pobrali jsme kufry a co nejrychleji vyběhli. Evakuovali jsme se uprostřed plamenů. Kdyby sousedé nezaklepali, byli jsme do tří minut mrtví,“ řekl ve vysílání rádia z RMC.

Damien na dovolené v La Môle popisuje pro změnu u mikrofonu France Bleu Provence paniku, která vládla v kempu: „Brány byly otevřené dokořán, uvnitř pobíhali s taškami ztracení lidé. Vzali jsme si jen minimum se základními potřebami, jako je mléko pro naši dvouletou dceru.“

Nejteplejší a nejsušší neděle ve Francii

Očekává se, že západní vítr se v neděli odpoledne zvedne a dosáhne rychlosti 50 km/h. To by samo o sobě nebylo nijak alarmující, ale oheň stále ještě není uhašený a vysoké teploty až 37 stupňů Celsia, stejně jako sucho a nízká vlhkost stačí v současných podmínkách k vážným obavám. V oblasti Varu se očekává nejteplejší a nejsušší počasí v celé Francii. Na 400 hasičů, kteří se soustředí na všechny rizikové oblasti, u kterých může dojít k obnovení požáru, je na místě.

Cesta do Saint-Tropez po přímořské komunikaci kolem zálivu funguje v obvyklém letním režimu, což znamená hodinové zácpy na krátkém úseku jako daň za vstup do legendárního ráje požitků a hédonismu. Zdejší mytické pláže si žijí svůj život na rozpáleném slunci téměř beze změny - tedy až na balet hasících letadel na obloze, který se od pondělního večera snaží zachránit nedaleké zpustošené vnitrozemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované