Hlavní obsah

Lidé přišli podpořit bezdomovce. Rozezlila je zpráva, že město jim dá jen 20 bytů

Brno má podle náměstka Kerndla k dispozici 70 bytů, 50 z nich vyčlení pro rodiny v nouzi.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Desítky lidí přišly v úterý na zastupitelstvo Brna postavit se za lidi bez domova. Reagovali na krok zastupitelstva, které hodlá vyhradit dvacet bytů pro bezdomovce. Podle protestujících to ale nestačí. Zastupitelstvo projednání návrhu odsunulo.

Článek

Děti pod most nepatří, dobrý skutek nevyčíslíš, ubytovna není řešení.

Takové slogany se objevily na transparentech lidí, kteří přišli na úterní zastupitelstvo postavit se za lidi v nouzi. Brněnské zastupitelstvo chtělo vyhradit dvacet bytů na sociální bydlení pro lidi bez domova. Na zlepšení situace sociálně slabých to ale prý zdaleka nestačí a Brno by pro jejich záchranu mohlo udělat víc.

Minulá brněnská koalice v čele s hnutím ANO zavedla projekt k ukončení bezdomovectví, se kterým přišlo hnutí Žít Brno. Tímto krokem umožnila desítkám rodin s dětmi i jednotlivcům v nouzi najít bydlení. Podle výzkumu byl projekt úspěšný a inspirovala se jím i jiná města.

„Zastupitelstvo kašle na rodiny v nouzi a jedná asociálně,“ znělo z řad lidí protestujících proti návrhu snížit počet bytů pro bezdomovce. „Máme tu 600 rodin na ubytovnách s malými dětmi a v Brně je 1 500 dlouhodobě neobydlených bytů, o které se nikdo nestará. V těch by mohl někdo bydlet, je to jen v nekompetenci tohoto vedení města. Místo toho bydlí v ubytovnách, které vypadají jako ghetta,“ řekl architekt pilotního projektu Rapid Re-Housing Martin Freund. Právě Freund z hnutí Žít Brno stál za pilotním projektem ukončování bezdomovectví.

Zástupci brněnské radnice se ale brání.

„Máme k dispozici šedesát bytů ročně, plus k tomu třicet bytů v rámci strategie bydlení. Dohromady jsme na devadesáti bytech, k dispozici máme ročně maximálně sedmdesát bytů. Na sociální záležitosti dáme ročně padesát z nich. Pouze dvacet nám zbude pro ostatní potřebné,“ řekl náměstek primátorky Robert Kerndl.

Ten se snaží prosadit bydlení také pro seniory a handicapované. Tvrdí, že jsou to skupiny, na které projekt Rapid Re-Housing zapomíná. „Potřebujeme se na to dívat zeširoka a situaci seniorů a handicapovaných dlouhodobě nikdo neřeší,“ dodal Kerndl.

Pro navýšení bytů bylo hnutí ANO. „Chceme navýšit množství bytů zásadním způsobem. Zároveň ale chceme mít jistotu, že ty finance budou správně pojmenovány a čerpány,“ řekl bývalý primátor Petr Vokřál.

Jedna z cest je také stanovení konkrétních sociálně vyloučených oblastí. Podle náměstka primátorky Petra Hladíka by takový krok vedl k černým ubytovnám a lichvářskému nájemnému. „Chceme jít jinou cestou,“ dodal.

Zastupitelé dnes měli jednat o čerpání dotací na projekt zabydlování z ministerstva práce a sociálních věcí. Z jedné výzvy ministerstva chtějí čerpat 17 milionů ze třiceti možných, ze druhé výzvy žádají přes sedm milionů. „Není žádný důvod nepožádat o maximální výši dotace, tedy třicet milionů,“ řekla zastupitelka za Piráty Markéta Gregorová. Zastupitelé ale body nakonec stáhli kvůli možnosti, že by se rozhodli počet bytů zvýšit, a tedy i čerpat vyšší dotace. Body projednají znovu na červnovém zastupitelstvu.

Diskutující také upozornili na to, že hrozí uzavření ubytovny v ulici Olomoucká. Přes sto lidí včetně dětí by tak přišlo o domov. Vlastníkem budovy je ministerstvo obrany. Brněnští zástupci jednají o odkoupení budovy. Pokud ale ministerstvo budovu Brnu neprodá nebo nepronajme, lidé se z ní budou muset vystěhovat.

Reklama

Doporučované