Hlavní obsah

Lidé protestují proti případu policistky, která si spletla byt a zastřelila neozbrojeného černocha

Desítky lidí v americkém Dallasu protestovaly proti policistce, která zabila neozbrojeného muže.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

V americkém městě Dallas do ulic vyšly desítky lidí. Protesty, které místy blokovaly dopravu, spustil případ policistky Amber Guyerové. Ta ve čtvrtek zastřelila neozbrojeného černocha, protože si údajně spletla jeho byt se svým.

Článek

Policistka Guyerová byla mimo službu, když vešla do bytu situovaného v luxusním komplexu v centru Dallasu. Podle svých slov se domnívala, že je u sebe doma, když spatřila 26letého černocha Bothama Jeana. V domnění, že se k ní vloupal, na něj začala střílet. Muž následně zraněním podlehl.

Zatímco médii rezonuje otázka, zda je možné, aby si 30letá policistka neuvědomila, že není ve svém bytě, americkou veřejnost pobouřil především fakt, že Guyerová, sama světlé pleti, zastřelila černocha.

V ulicích Dallasu se proto sešly desítky lidí, aby vyjádřily svůj nesouhlas. „Frustrace, vztek a touha po spravedlnosti. Už mě unavuje takhle se shromažďovat. Unavuje mě to, že jsou černoši vražděni, jako kdyby byli zvířata. Už stačilo, mám toho dost a chci, aby se z toho někdo zodpovídal,“ řekla agentuře Reuters Tamara, jedna z protestujících.

Guyerová čin sama nahlásila na policii, ta ji ale zprvu nechala na svobodě. Rodina zabitého muže tvrdí, že se mladé policistce dostalo mimořádného zacházení. V neděli policie Guyerovou zadržela na základě obvinění ze zabití. To je soudně postihováno mírněji než vražda.

K nepokojům navíc přispělo i to, že policistka ve vazbě strávila jen pár hodin. Krátce po svém zatčení byla propuštěna na kauci ve výši 300 tisíc dolarů (přibližně 6,8 milionu korun).

Reklama

Doporučované