Hlavní obsah

Prokletá přehrada. Jakmile zamrzne a zastaví trajekty, bere si životy

Svět bez obalu: Lidé riskují přejezd přes zamrzlou přehradu. Pod pěti i deseti auty ročně se led proboří.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Vodní přehrada Buchtarma je největší umělou vodní stavbou v Kazachstánu. Ačkoliv se tu už dlouhou dobu hovoří o stavbě mostu, který by přes ni vedl, lidé tu musí stále čekat i hodiny ve frontě na trajekt.

Článek

V zimě pak někteří riskují svůj život, když přes zamrzlou přehradu přejíždějí svými vozy. „Došlo tu už k mnoha nehodám. Na podzim přestane trajekt kvůli silnému ledu fungovat. Lidé pak jezdí po ledu a často se to s nimi proboří. Mnoho z nich včetně jejich aut se tady utopilo. My nejsme úředníci, těžko s tím můžeme něco udělat. Jedině stát má prostředky na to, aby ten problém vyřešil,“ říká jeden z místních obyvatel.

To reportérovi RFE/RL potvrzuje i řidič čekající na trajekt. „Jakmile voda zamrzne, tak se tu mnoho aut v ledu proboří. Někdy to jejich pasažéři přežijí, někdy ne. Pět i deset aut se tu od podzimu do jara potopí.“

Objížďka okolo přehrady trvá okolo 5 hodin. To zatěžuje místní ekonomiku, a mnoho zdejších lidí se proto odsud odstěhovalo do lépe situovaných měst. Stavba pětikilometrového mostu byla přitom naplánována už za sovětských dob.

Před několika lety byl zveřejněn plán na stavbu nového mostu. Cena celé stavby by byla okolo 70 milionů dolarů. Úřady oznámily, že by s jeho stavbou měli pomoci mezinárodní investoři, ale dosud nebyla s žádným podepsána smlouva.

„O tento projekt byl mezi investory velký zájem. Zvláště mezi čínskými a korejskými firmami. Ale ty chtějí rychlou návratnost investice. Náš okres jim ale nemůže vrátit 70 milionů dolarů za tři roky. Nabídli jsme jim, že peníze dostanou za 10–12 let, ale s tím nikdo nesouhlasil,“ vysvětluje místní úředník.

Lidé jsou proto už velmi skeptičtí, že by se tu nějaký most brzy postavil.

„Bylo by dobré tu most mít. Bůh to ví. Vypadá to ale, že projekt stále není ještě připravený. Bude to trvat rok nebo dva. Samotná stavba pak bude trvat podobně dlouho. Nemyslím si, že tu budeme mít most dříve než za 4 nebo 5 let. Jedině že by nám nějaký spadl z nebe,“ myslí si další řidič čekající na trajekt.

Do té doby nezbývá místním obyvatelům než se smířit s čekáním na trajekt, absolvovat nebezpečnou jízdu přes led, anebo se vydat dlouhou cestou okolo celé přehrady.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované