Hlavní obsah

Lidé s velkým kontem budou platit. UniCredit jako první velká banka přijde se záporným úrokem

Rozhovor s hlavním makléřem Wood & Company Vladimírem Vávrou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bohatí klienti UniCredit Bank budou část svých uložených peněz odvádět bance. Italská centrála jednoho z největších finančních domů v EU se chystá učinit tento krok v příštím roce.

Článek

Italská centrála banky UniCredit, která působí i v Česku, se chystá zavést záporné úrokové sazby. Stala by se tak první velkou bankou v eurozóně, která by se k opatření uchýlila, píše agentura Reuters.

Hranice sta tisíc eur

Prozatím byly negativní úroky rozšířené pouze na mezibankovním trhu v evropských zemích platících eurem. Ze středečního vyjádření šéfa UniCredit Bank Jeana-Pierrea Mustiera nicméně vyplývá, že od příštího roku se budou týkat i klientů největší italské banky s vklady nad sto tisíc eur, v přepočtu asi 2,6 milionu korun.

„Musíme ochraňovat ty nejzranitelnější zákazníky banky, které kryje pojištění vkladů, a poté případ od případu zvážíme zavedení negativních úroků pro větší společnosti nebo konkrétní velké klienty, kterým zároveň nabídneme určitý počet alternativ k tomuto opatření,” uvedl Mustier na webu International Business Times.

Situace v Česku

Banka má asi 750 tisíc klientů v Česku a na Slovensku. Česká pobočka na dotaz Seznamu, zda se záporné úročení bude týkat i českých klientů, uvedla, že o postupu se zatím jedná v italské centrále a na otázky, jaká bude podoba opatření v Česku, je příliš brzy.

Podle Reuters bude o zapojení dalších zemí, ve kterých UniCredit působí, rozhodovat sama bankovní společnost. Záporné úrokové sazby by se podle agentury pravděpodobně týkaly jak firemních, tak soukromých účtů klientů.

Sazby ČNB a ECB

Na pobočku v České republice se nicméně vztahuje diskontní sazba České národní banky (ČNB). Ta je narozdíl od úrokové míry Evropské centrální banky (ECB), u které si ukládá přebytečnou likviditu italská centrála, kladná.

Negativními úroky k posílení ekonomiky

Banky v eurozóně musely už propustit tisíce zaměstnanců v reakci na kroky Evropské centrální banky, kterými ECB usiluje o podporu ekonomik v zemích platících eurem. V září posunula depozitní sazbu na minus 0,5 procenta, takže banky nyní musí za držení svých vkladů platit.

Samotná UniCredit Bank musela v posledních třech letech uvolnit už 14 tisíc zaměstnanců. Největší bankou není pouze v Itálii, kde generuje podle Bloombergu skoro polovinu svých tržeb, ale také v Rakousku, kde to je devět procent. Téměř pětinu pak utrží v Německu. Velký podíl má také na trhu v několika východních evropských zemích, tržby tam má asi ve výši 22 procent.

Reklama

Doporučované