Hlavní obsah

„Lidé se báli přiznat, že volili ANO,” řekl Babiš svým příznivcům v Jizerských horách

Při dnešní návštěvě Jablonce nad Nisou si Babiš stěžoval na „mediální masáž”.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Andrej Babiš dnes večer při besedě se svými voliči v Jablonci nad Nisou naznačil, že je česká společnost ovládaná strachem. Řada voličů se prý obávala přiznat svým známým, že ve volbách hlasovala pro jeho hnutí ANO.

Článek

K podhorské přehradě v Jablonci nad Nisou v pátek dorazil vítěz voleb a šéf hnutí ANO, aby poděkoval svým voličům. Na severu Čech byl totiž Andrej Babiš ve volbách nejúspěšnější.

Při besedě ovšem naznačil, že triumf je to pro něj kvůli negativním reakcím jeho nepřátel poněkud hořký. Manželce prý zakázal číst nenávistné komentáře na sociálních sítích. A dodal, že sám zaznamenal případy lidí, kteří se báli svému okolí přiznat, že jej volili.

„Znám paní, která uklízí u jedné herečky, a ta se jí svěřila, že nás volila, ale současně ji požádala, aby o tom nikomu neříkala. Ti lidé se bojí,” prohlásil v zaplněné restauraci hotelu Břízky, sportovního podniku, který leží u zdejší přehrady.

Ovace, jichž se v pátek Babiš v Jablonci dočkal, byly výrazně zdrženlivější než ve čtvrtek na Ústecku. Proti jeho politice se v Libereckém kraji ozývá veřejně řada hlasů. Například místní živnostník Roman Čejka pro Seznam Zprávy otevřeně pohovořil o tom, proč šéf hnutí ANO jeho hlas nedostal. „Nevolil jsem ho kvůli jeho estébácké minulosti a kvůli tomu, že svou politikou jde proti malým podnikatelům. Ale také proto, že si myslím, že on sám je velký lhář,” tvrdí živnostník Čejka.

Babiš přijel do Jablonce ze sousedního Liberce. V Libereckém kraji v pátek navštívil mimo jiné i Českou Lípu a z podhůří Jizerských hor večer pokračoval do Českého ráje - do Turnova a svijanského pivovaru. Navázal tak na svou čtvrteční cestu Ústeckým krajem, kde se těšil nadšeným davům a ovacím.

V Lovosicích, kde je největším zaměstnavatelem společnost Lovochemie z koncernu Agrofert a kde ANO dostalo 47 procent hlasů, byla i jeho povolební mise nejúspěšnější. „Přišlo tam za námi osm stovek lidí,” radoval se Babiš.

Kvůli exkurzi na sever Čech na dva dny přerušil povolební jednání. Vrátí se k nim po víkendu.

Na reportáž se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované