Hlavní obsah

Lidé se po rozvolnění hrnou za mříže. Proslulé vězení opět sčítá tržby

Podívejte se, kde se lidé po rozvolnění hrnou za mříže. Nejznámější vězení opět otevřelo.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Ještě před pandemií byl Alcatraz v Kalifornii cílem téměř dvou milionů turistů ročně. Skoro na den přesně před rokem však kvůli covidu musel zavřít. Za přísných omezení se otevřel až tento týden.

Článek

Proslavil se třeba ve filmu Skála se Seanem Connerym a Nicolasem Cagem či Útěk z Alcatrazu s Clintonem Eastwoodem. Filmaře láká jeho už tak dost slavná minulost. Svůj trest si v něm odpykával i proslulý Al Capone, hlavně si ale vydobylo pověst vězení, ze kterého nejde utéct. Za 29 let fungování Alcatrazu se to údajně povedlo pouze třem vězňům, jejichž osud však zůstává neznámý.

Ztráta ve výši ročních tržeb

To vše dává světoznámé káznici auru, díky které ji ročně navštívilo i 1,7 milionu turistů, kteří za vstupné utratili 40,1 milionu dolarů, tedy asi 880 milionů korun. To ale bylo před pandemií. Věznice totiž loni 15. března musela kvůli covidu zavřít.

„Tohle bude poprvé za více než rok, co jsme dovolili návštěvníkům navštívit vnitřky našich cel, prohlídku slavného vězeňského bloku a komentovanou prohlídku v tomto bývalém vězení,“ vysvětluje Charles Strickfaden, šéf komunikace organizace Golden Gate National Recreation Area, která ostrov nyní spravuje.

Roušky a rozestupy, ale i pětinová návštěvnost

Dostat se do vězení uprostřed Sanfranciského zálivu v Kalifornii je teď ale lehké asi tak, jak snadné bylo dřív z něj uniknout. Trajekty jezdí na 25 procent kapacity, se 150 lidmi místo obvyklých 600. A to bez občerstvení.

Na ostrově s nejdéle sloužícím majákem západního pobřeží USA návštěvníci musí dodržet rozestupy, nosit roušky a používat dezinfekci. Do věznice navíc může jenom ten, kdo si lístky skoro za 40 dolarů koupil předem online. Z pěti tisíc návštěvníků denně se tak Alcatraz dostal na tisícovku osob, a po celoroční ztrátě tedy na i pětinu obvyklých tržeb.

Reklama

Doporučované