Hlavní obsah

Lidé se ptají po třetí dávce očkování. Na úvod na ni ale dosáhne málokdo

Foto: Profimedia.cz

Posilovací dávku vakcíny proti covidu začnou praktici aplikovat až ve druhé půli října.

Reklama

Registrace k posilovací dávce očkování startuje 20. září. Osm měsíců po ukončeném očkování tehdy bude mít jen necelých osm tisíc lidí.

Článek

Zvýšený zájem a dotazy ohledně třetí dávky očkování proti covidu řeší v těchto dnech praktičtí lékaři. Potvrdil to šéf jejich sdružení Petr Šonka. „Pacienti se ozývají. Prvotní zprávy už mezi lidmi kolují a vyvolává to zmatek. Informovanost není optimální,“ řekl. Desítky telefonátů řeší také v některých očkovacích centrech. Zájemci si ale musejí počkat.

Registrace do očkovacích center začne 20. září, praktici se fakticky zapojí až o měsíc později. Mohou za to dvě kritéria Ministerstva zdravotnictví. Posilovací dávku dostanou lidé minimálně osm měsíců po předchozím očkování. Česko mělo v úvodních měsících roku k dispozici jen vakcíny od firmy Pfizer a BioNTech. Tato vakcína se však kvůli zpožděnému výběru distributora do ordinací dostane nejdřív v půli října. Pfizer praktici k dispozici nemají. „Ano, s tímto termínem počítáme, Pfizer se bude vozit po třiceti dávkách,“ potvrdil Šonka po jednání se členy klinické skupiny Ministerstva zdravotnictví.

Jak ukazují data z očkovacího portálu ministerstva, ke 20. září bude mít osm měsíců po ukončené vakcinaci jen přibližně 7 800 lidí. Všichni se očkovali Pfizerem.

V půli října, kdy má být vybraný distributor pro rozvážky vakcín do ordinací, bude mít nárok na třetí dávku s ohledem na osmiměsíční odstup přibližně 178 tisíc lidí, jen dva tisíce z nich se ale na jaře očkovali Modernou, kterou mají praktici k dispozici i teď.

Pro posilovací dávky Česko počítá jen s Pziferem a Modernou. Lidé se očkovali také vakcínami Astra Zeneca a Johnson&Johnson. S těmito látkami v další fázi ministerstvo nepočítá. Tito zájemci tak zvolí mezi dvěma zmíněnými mRNA vakcínami.

Drtivá většina lidí v září a říjnu tak pro třetí dávku zamíří do očkovacích center a dostane se k ní opět jen přes webové rozhraní. Jak Seznam Zprávy informovaly, většina velkých center už zavřela a zůstala jen ta ve větších nemocnicích. Aktuální seznam míst najdete na této adrese.

Praktici nadále ladí se zástupci ministerstva podobu třetího kola očkování. K vakcinaci Pfizerem jim doposud bránila vládní strategie, která suverénně nejpoužívanější vakcínu směrovala do očkovacích center, a také složitější skladovací podmínky. „Doba skladování, která je teď měsíc, se má prodloužit,“ řekl Šonka. V kuloárech se mluví o tom, že by expirační doba mohla být dva až tři měsíce.

Doktoři dál čekají na nová opatření Ministerstva zdravotnictví, které přesný postup pro třetí dávky stanoví. „Proto ještě strategii nemám stanovenou. Nemůžeme reagovat na nějaká mediální prohlášení a vyčkat až bude opatření černé na bílém,“ dodal Šonka.

Podle něj se nyní praktici zaměří na rizikové skupiny. Mezi lidmi staršími 65 let je stále nenaočkovaných půl milionu osob. Také proto pojišťovny nachystaly lékařům „přesvědčovací bonus“. Za každého naočkovaného seniora od prvního září praktici dostanou 380 korun. „Musím trochu poupravit původní interpretaci pana premiéra Babiše. Není to bonus za naočkovaného. Je třeba s nimi pracovat, vysvětlit výhody, vyvracet hoaxy a často za nimi třeba i dojet. Částka je koncipována tak, že tento čas lékaři zaplatí,“ vysvětlil šéf praktiků.

Desítky telefonátů s dotazy ohledně posilovací dávky proti covidu-19 řeší také Fakultní nemocnice Brno. Také jejich zaměstnancům ale zatím chybí novější informace, proto prosí lidi, aby nepřetěžovali telefonní linky. „Nejčastějšími dotazy posledních dvou dnů na našich linkách a kontaktních e-mailech je očkování třetí dávkou. Jen ve středu to byly desítky dotazů. Prosím lidi, aby nepřetěžovali telefonní linky s tímto dotazem, protože nyní žádné nové informace neposkytneme,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Zájemci, kteří mají na třetí dávku po osmi měsících nárok, budou od desátého září dostávat informační esemesky.

Třetí dávka je dobrovolná. Ministerstvo zdravotnictví ji doporučuje lidem starším šedesáti let a zájemcům se slabší imunitou. Zaregistrují se od dvacátého září na webu ceskoockuje.cz. Pokud však chtějí získat posilovací dávku u svého praktika, musejí se hlásit přímo u něj a webovou přihlášku vynechat. „Aplikace třetích dávek bude rozložená v čase a potrvá do dalšího roku. Není to nic, co by bylo finálně hotové,“ avizoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vakcíny se podle něj mohou měnit i kvůli mutacím.

Reklama

Doporučované