Hlavní obsah

Pepi, byl jsi osobnost! Stovky lidí se loučily s reprezentantem Josefem Šuralem

Bývalý hráč Sparty Josef Šural působil v Turecku teprve od začátku letošního roku. Zemřel v pondělí 29. dubna.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalový útočník Josef Šural tragicky zahynul po nehodě minibusu v Turecku. Na nedělní pohřeb dorazilo asi pět stovek hostů.

Článek

„Pokaždé, když teď jedu na stadion, brečím. Byl jsi kapitán Liberce a Sparty. Je neuvěřitelný, Pepi, co se ti povedlo a jaká jsi osobnost… Miloval pobyt na hřišti, aplaus z publika. To ho dělalo šťastným, stejně jako dvě dcery a manželka Deniska, která mu zajišťovala teplo domova,” znělo ve smuteční řeči, kterou pohnutým hlasem říkal spoluhráč z Brna i Liberce Václav Hladký.

Asi pět set lidí se v neděli přišlo rozloučit do brněnského krematoria v Jihlavské ulici s Josefem Šuralem. Osmadvacetiletý fotbalový útočník tragicky zemřel v pondělí poté, co se s částí mužstva vracel ze zápasu turecké ligy.

Při dojemném ceremoniálu zněly písně od kapely Queen, Michala Tučného nebo Věry Špinarové. Obřadní síň byla zaplněná do posledního místa, další desítky truchlících hostů se tiše loučily na schodech před krematoriem.

Trenéři Šustr a Uličný a spoluhráč Rabušic vzpomínají na fotbalistu Šurala. Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Na poslední cestu přišli fotbalistu vyprovodit spoluhráči z brněnské Zbrojovky, pražské Sparty nebo Liberce. Nechyběl třeba bývalý reprezentační kapitán Tomáš Rosický, kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý i vedení tureckého Alanyasporu, za nějž Šural od letošní zimy hrál a který se mu stal osudným.

„Nevím, co v tuto chvíli říct. Je to velmi těžká doba. Ztratili jsme bratra. Moc nás to mrzí,” sdělil klubový šéf Hasan Cavüsoglu.

Těžko hledal slova třeba útočník Michael Rabušic, který se Šuralem prožil krásné fotbalové roky ve Zbrojovce i později v Liberci, kam společně zamířili v roce 2011. „Když jsem slyšel ty písničky, všechno se mi vybavilo. Od doby, co jsem přišel do Brna, jsme spolu strávili šest let na pokojích. Když jsme vyhráli titul v Liberci, týden jsme nešli spát. Na jeho suchý humor nikdy nezapomenu,” líčil útočník Michael Rabušic.

Se smrtí bývalého svěřence se nemůže smířit ani kouč Petr Uličný, který Šurala poprvé nasadil v nejvyšší soutěži. „Byl to krásnej člověk. Měl jsem ho moc rád a jsem moc pyšnej na to, že jsem ho poslal do ligy,” neubránil se slzám Uličný.

S hráčem se nejprve rozloučila rodina, včetně manželky Denisy, rodičů, bratrů a všech nejbližších. Smuteční řeči pronesli také útočník Václav Hladký a mluvčí pražské Sparty Ondřej Kasík.

Osmadvacetiletý fotbalový útočník Josef Šural tragicky zahynul při dopravní nehodě klubového minibusu v Turecku 29. dubna. Minibus vezl fotbalisty tureckého klubu Alanyaspor ze zápasu ve městě Kayseri. Za nehodu zřejmě mohl řidič, který usnul na volantem.

Podle dostupných informací vyletěl Šural, který nebyl připoutaný, následkem nárazu z vozu ven. Utrpěl těžká zranění, jimž po převozu do nemocnice podlehl. Ostatní fotbalisté uvnitř vozu utrpěli lehčí zranění, Isaac Sackey, s nímž se Šural znal už ze společného angažmá ve Slovanu Liberec, má zlomenou ruku.

Muž, který seděl v okamžiku nehody za volantem, se ocitl ve vazbě, policie případ vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované