Hlavní obsah
Online

Za útoky na Srí Lance stojí místní islamisté. Policie řízeně odpálila dodávku s dalšími bombami

Konzultant pro srílanskou vládu Marek Němec o situaci v zemi po útocích.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na Srí Lance došlo včera k osmi výbuchům, potvrdila to místní vláda. Dnes se počet mrtvých vyšplhal na 290, zraněných je minimálně 500. Útok mají na svědomí sebevražední atentátníci, žádná skupina se k nim ještě nepřihlásila. Mluvčí vlády ale dnes na tiskové konferenci řekl, že za terorem stojí místní islamistická skupina a úřady prověřují její eventuální napojení na skupiny v zahraničí.

Článek

Několika místy na Srí Lance v neděli otřásly výbuchy. Ráno došlo k útokům přímo v hlavním městě Srí Lanky v Kolombu – byly zasaženy tři pětihvězdičkové hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury. Útočníci se rovněž zaměřili na tři kostely, a sice na kostel sv. Antonína na kolombském předměstí Kotahena a na kostel sv. Šebestiána v Kataně severně od Kolomba. Třetí útok na kostel se stal ve městě Batticaloa na východě Srí Lanky. Terčem sedmého útoku se stal hotel naproti zoologické zahradě na předměstí Dehiwaly. Osmý útok otřásl bytovým komplexem na předměstí Dematagody. Devátému útoku se policistům povedlo předejít, když řízeně odpálili podomácku vyrobenou výbušninu uloženou v dodávce na silnici vedoucí k hlavnímu terminálu letiště.

CO ZATÍM O ÚTOCÍCH VÍME

– Mrtvých je podle oficiálních údajů vlády 290, zraněných minimálně 500.

– Mezi oběťmi je 39 cizinců. Zatím jsou zprávy o mrtvých ze šesti zemí – z Číny, Nizozemska, Británie, USA, Portugalska, Indie a Turecka. České úřady nemají informace, že byli postiženi čeští občané.

– Sedm výbuchů se odehrálo v hlavním městě Kolombu a jeho okolí, jeden výbuch se ozval na východě země.

– Policie uvedla, že zatkla 24 podezřelých. Minimálně část výbuchů mají na svědomí sebevražední atentátníci.

Čeští turisté, kteří jsou nyní na Srí Lance s cestovními kancelářemi, jsou v bezpečí. Na dotaz ČTK to v neděli řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Dodal, že na ostrově končí hlavní turistická sezona a může tam být 300 až 400 Čechů, jak individuálně, tak s cestovními kancelářemi. Podle českého Ministerstva zahraničí je v dobrovolné cestovní databázi DROZD na Srí Lance zaregistrováno 92 Čechů.

Úřady okamžitě uzavřely mezinárodní letiště v Kolombu, lety budou přistávat ve městě Mattala. Do akce byla povolána armáda.

Podle AFP byli v době výbuchu v kostelech lidé, kteří se shromáždili na velikonoční mši. Ke křesťanství se na Srí Lance hlásí zhruba 7,5 % obyvatel, zhruba stejně jako k islámu. Většinu obyvatel (70 %) tvoří buddhisté. Druhou nejpočetnější náboženskou skupinou v zemi jsou hinduisté, kteří tvoří 15 %.

  • Varování před útoky přišlo už na začátku dubna

    Tajné služby z Indie a Spojených států měly varovat srílanskou vládu před plánovanými útoky už 4. dubna. Informovala o tom televize CNN, potvrdit to měl i mluvčí srílanské vlády Radžit Senaratne. Devátého dubna ministerstvo obrany informaci o plánování útoků spolu se jmény možných atentátníků sdělilo vedení srílanské policie. Vláda se už za pochybení omluvila.

  • S vyšetřováním výbuchů pomůže Interpol

  • Vládní pomoc pro oběti

    „Vláda už nabídla pomoc všem obětem i kostelům a hotelům, které byly při nedělních útocích poškozeny,“ řekl médiím ministr cestovního ruchu John Amaratunga. Dodal, že Srí Lanka dělá vše pro zajištění bezpečnosti návštěvníků.

    Vláda chce poskytnout rodinám mrtvých 100 000 rupií (13 000 Kč) na uhrazení pohřebních výdajů a 100 000 až 300 000 rupií mají dostat zranění na úhradu léčebných nákladů.

  • Ministr: Mezi mrtvými po útocích na Srí Lance je 39 cizinců

    Mezi 290 oběťmi útoků, které byly v neděli spáchány v kostelích a hotelech na Srí Lance, je 39 cizinců. Oznámil to dnes srílanský ministr cestovního ruchu John Amaratunga. Při útocích bylo zraněno na 500 lidí a ministr řekl, že 28 z nich byli cizinci. Mezi oběťmi není podle dosavadních informací žádný Čech.

    Zahraniční oběti jsou identifikovány postupně. Británie přišla o osm svých občanů, mezi mrtvými cizinci jsou také Turci (2), Číňané (2), Australané (2), Indové (6) a po jedné oběti hlásí Nizozemsko, Japonsko a Portugalsko. Útoky nepřežily tři děti dánského miliardáře Anderse Holche Povlsena.

  • Za útoky je zřejmě větev IS

    Podle srílanských úřadů za útoky stojí teroristická skupina National Thowheed Jamath, která je větví tzv. Islámského státu.

  • Poslední výbuch byl kontrolovaný

    Poslední výbuch bomby, který se stal poblíž kostela sv. Antonína v Kolombu, byl řízený policií. K explozi došlo záměrně.

  • Desítka rekreantů neodletí z ČR kvůli bezpečnosti na Srí Lanku

    Desítka lidí dnes a v úterý neodletí z Česka kvůli bezpečnosti na Srí Lanku, oznámil internetový prodejce Dovolena.cz. S cestovními kancelářemi a zákazníky portál dohodl stornování zájezdů, uvedl jeho mluvčí Aleš Ondrůj. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež ČTK řekl, že o rušení zájezdů nemá informace, v nynějších volných dnech se ale cestovní kanceláře často nedaří kontaktovat.

  • Strach a chaos na ulicích Kolomba popisuje reportér Guardianu

    Velký chaos a paniku mezi obyvateli hlavního města Srí Lanky vyvolalo dnes podle reportéra Guardianu nalezení podezřelého balíčku v hustě obydlené oblasti poblíž kostela sv. Antonína, ve kterém včera došlo k jednomu ze série výbuchů. Lidé podle něj utíkali ze svých domovů a proti nim se davem prodírali policisté. Ti později na místě zadrželi mladíka, prohledali ho a chtěli ho naložit do automobilu. Dav se jim ale postavil do cesty a začal mladíka bít. Policisté se tak i se zadrženým museli ukrýt do nejbližší budovy.

    Po několika minutách se ozval výbuch, který rozproudil další vlnu strachu. Policie potvrdila, že k němu došlo při zneškodňování bomby v dodávce, která stála poblíž kostela.

  • Bomba vybuchla při zneškodňování

    Výbušnina u kostela explodovala při pokusech bezpečnostních složek o její zneškodnění. V souvislosti s tím byl zatčen jeden muž.

  • Malá exploze poblíž kostela

    Novinář deníku The Guardian Michael Safi, který je v Kolombu, informuje o malé explozi poblíž kostela sv. Antonína. Lidé na videu prchají od místa výbuchu. Žádné oběti ani zranění nejsou hlášeny.

  • Policisté objevili 87 rozbušek

    Srílanský televizní kanál News 1st informuje, že policisté objevili ve čtvrti Pettah hlavního města Kolombo 87 rozbušek.

  • Mluvčí vlády upřesnil situaci: Za útoky je místní skupina, napojení na zahraničí se vyšetřuje

    Nedělní útoky na Srí Lance spáchala místní islamistická skupina a úřady prověřují její eventuální napojení na skupiny v zahraničí. Na tiskové konferenci to dnes oznámil mluvčí vlády, kterého citují zahraniční tiskové agentury. Prezident Maithripala Sirisena požádal svět o pomoc při pátrání.

  • Mezi oběťmi jsou i tři děti dánského miliardáře

    Server BBC napsal, že mezi oběťmi jsou i tři děti dánského miliardáře Anderse Holche Povlsena, majitele oděvního řetězce Bestseller. Na Srí Lanku přijely strávit Velikonoce.

  • Mluvčí vlády: Útoky byly provedeny za pomoci mezinárodní sítě

    Podle mluvčího vlády Rajitha Senaratneho při útocích pomáhala mezinárodní síť, informuje Sky News.

  • Za útoky podle ministra stojí místní bojová skupina

    Ministr zdravotnictví Srí Lanky Rajitha Senaratne podle agentury AP řekl, že za teroristickými útoky stojí místní militantní skupina.

  • Zákaz vycházení opět platí

    V hlavním městě Srí Lanky znovu platí zákaz vycházení, informovala o tom agentura AFP. Situace po útocích prý podle úřadů zůstává velmi napjatá.

  • Vláda zaplatí pozůstalým obětí kompenzaci

    Srílanský premiér Ranil Wickremesinghe slíbil, že vláda zaplatí pozůstalým obětí teroristických útoků kompenzace a opraví poničené kostely. Informoval o tom web Colombo Page.

  • Počet mrtvých Britů vystoupal na osm

    Podle nových statistik srílanských úřadů při útocích zemřelo osm britských občanů.

  • Úřady dostaly varování 14 dní před útoky, zpravodajci měli předem znát dokonce jména teroristů

    Podle mluvčího vlády Rajitha Senaratneho obdržely úřady čtvrtého dubna varování před útokem. „Čtvrtého dubna, čtrnáct dní před těmito incidenty jsme o nich už byli informováni,” řekl Senaratne. Premiér Srí Lanky řekl, že policie byla varována nejméně deset dní před útoky. Podle mluvčího vlády šéf zpravodajců napsal dopis, kde zmínil dokonce i „mnoho jmen členů teroristické organizace”, která stála za útokem. Dopis se ale k premiérovi podle mluvčího nedostal.

Reklama

Hlavní zprávy