Hlavní obsah

Lidé se u stanic metra bojí „agresivních živlů“. Starosta žádá o pomoc

Foto: DPP

Jednou ze stanic, kde jsou podle starosty Grose problémy, je Palmovka.

Reklama

Lidé se u některých stanic metra bojí o svou bezpečnost. Jak napsal v otevřeném dopise starosta Prahy 8, jde „především o distribuci drog, konzumaci alkoholu a na ni napojené agresivní živly.“

Článek

Ondřej Gros (ODS) poslal otevřený dopis řediteli městské policie i pražskému primátorovi. Žádá je o pomoc. „Zvyšuje se počet stížností na bezpečnostní situaci. Problémy a stížnosti přicházejí především z okolí stanice metra Florenc, potom též z okolí dalších stanic – Ládví, Kobylisy, Palmovka. Jde především o distribuci drog, konzumaci alkoholu a na ni napojené agresivní živly,“ píše Gros.

K otevřené výzvě přistoupil poté, co v jeho městské části ukončila činnost mobilní služebna městské policie. „Mám odůvodněné obavy, že zrušení mobilní služebny povede k dalšímu zhoršení situace a eskalaci oprávněné nespokojenosti našich občanů,“ obává se.

Anketa

Cítíte se v okolí stanic metra bezpečně?
Ano
9,4 %
Ne
90,6 %
Celkem hlasovalo 5370 čtenářů.

Primátora Zdeňka Hřiba i šéfa pražské městské policie Eduarda Šustera žádá o pomoc. Gros volá především po posílení městské policie. Jde mu také o to, aby bylo řešení problémů u stanic metra pro strážníky prioritou. „Rád bych připomněl, že městská policie původně vznikla kvůli dohledu nad dodržováním veřejného pořádku. Teprve v posledních letech se z ní stala jakási druhá „dopravní policie“. To je podle mne velká chyba. Bezpečí na ulici vidím jako důležitější. Proto vidím jako naprosto nutné, aby se počet strážníků v exponovaných lokalitách Prahy 8 navýšil a strážníci byli opravdu vidět,“ apeluje Gros.

Ředitel strážníků Eduard Šuster však konstatuje, že se městská policie stejně jako další bezpečnostní sbory potýkají s nedostatkem zaměstnanců. „I přes veškeré benefity a nástupní plat, který dnes činí cca 40,5 tisíce korun hrubého a je na trhu práce konkurenceschopný i v rámci pražského prostředí, a stále značně vysoký zájem pracovat pro městskou policii se nám nedaří naše stavy naplnit. V rámci výběrového řízení totiž uchazečům stále největší problém činí psychotesty,“ vysvětluje.

Přijímací kritéria ale podle něj městská policie snižovat nehodlá. Obává se, že by se pak snížila kvalita práce strážníků.

Šuster současně nesouhlasí s kritikou zrušení mobilní služebny. Nešlo totiž podle něj o rozhodnutí vedení městské policie. Vůz před devíti lety pořídila Praha 8 a dala jej pak strážníkům k dispozici. Nyní mělo dojít k opravám a výměně pneumatik. „Následně ale bylo městské policii sděleno, že na tyto opravy nejsou ze strany městské části finance,“ podotýká ředitel městské policie. Dodává ale, že je městská policie schopna okolí stanic metra pokrýt pěšími hlídkami. „Jejich činnost v ulicích můžeme díky tomu daleko lépe a efektivněji organizovat dle aktuální potřeby,“ věří Šuster.

Reklama

Doporučované