Hlavní obsah

Slzy a vděk. Lidé se rozloučili s Tomášem Procházkou, kynologem, který padl v Afghánistánu

Rotný Tomáš Procházka byl in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka.Video: Seznam Zprávy

 

V Afghánistánu letos zahynulo 13 zahraničních vojáků, 4 z nich byli Češi.

Článek

Na prachatickém hřbitově u kostela svatého Petra a Pavla proběhl smuteční ceremoniál s vojenskými poctami, při němž se rodina a veřejnost rozloučila s českým vojákem, který padl v říjnu Afghánistánu.

Rotný Tomáš Procházka, který byl in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka, padl 22. října na základně Herát, když na vozidlo české mise zahájil palbu afghánský voják. Tomáš Procházka sloužil u české jednotky v Afghánistánu jako kynolog.

Když 24. října dopravil jeho ostatky do vlasti letecký speciál, byli na kbelském letišti smuteční ceremonii přítomni kromě rodiny také prezident republiky, kardinál Dominik Duka či ministr obrany.

Pohřeb Tomáše Procházky je v Prachaticích

Tomáš Procházka žil s rodinou v Hrádku nad Nisou, na severu Čech je také dislokována jednotka, k níž patřil. Narodil se však právě v Prachaticích v prosinci 1976.

Do armády vstoupil v roce 2002. Nejprve působil jako řidič u 4. brigády rychlého nasazení, o dva roky později nastoupil ke kynologům. Podílel se na výcviku desítek psů. Působil ve čtyřech zahraničních misích, kromě Afghánistánu byl také v Iráku a dvakrát v Kosovu.

Letos v Afghánistánu padla také trojice vojáků Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek. Pohřeb měli v Chomutově, Hluboké nad Vltavou a Plzni.

Prezident Miloš Zeman udělil všem třem vojákům 28. října medaile Za hrdinství.

Doporučované