Hlavní obsah

Lidé si dnes mohou prohlédnout Kramářovu vilu na pražské Letné

Foto: Getty Images

Praha.

Reklama

Pro veřejnost se dnes otevře pražská Kramářova vila, která slouží jako rezidence předsedů vlády. Budova, kterou nechal postavit první československý premiér Karel Kramář, bude na Letné přístupná od 09:00 do 17:00.

Článek

Dny otevřených dveří historických objektů Úřadu vlády se vracejí po pauze zaviněné pandemií koronaviru a jsou naplánované na celé léto. Kramářovu vilu tak mohli lidé navštívit před dvěma týdny, znovu do ní mohou přijít ještě 8. a 29. srpna a 5. října.

V jiných víkendových termínech se v létě a na podzim otevírá Hrzánský palác na pražských Hradčanech, který slouží jako náhradní sídlo vlády, a Lichtenštejnský palác na Kampě. V září bude zpřístupněno i hlavní sídlo Úřadu vlády Strakova akademie, mimo jiné při oslavě Dne české státnosti 28. září.

Kramářova vila byla postavena podle projektu architekta Friedricha Ohmanna v letech 1911 až 1915 v novobarokním stylu doplněném secesními prvky. Budova o rozloze 700 metrů čtverečních měla po své dostavbě 56 místností. Vedle soukromých ložnic a pracoven zde bylo několik jídelen, salonů, hal, hostinských pokojů a kulečníkový sál v ruském stylu.

Po smrti manželů Kramářových v roce 1938 objekt přešel do vlastnictví Společnosti dr. Karla Kramáře, která ho pronajala Národní galerii. Poté nemovitost převzalo Národní muzeum a v roce 1952 se dostala do správy Úřadu předsednictva vlády, které ji využívalo k reprezentačním účelům a ubytování státních návštěv.

V 90. letech minulého století prodělala Kramářova vila kompletní rekonstrukci. V současnosti je nejčastěji využívána jako místo setkávání předsedy vlády s významnými světovými státníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované