Hlavní obsah

Lidé si do mě promítají své démony. Modlím se i za Klause, říká Tomáš Halík

Výzva: Tomáš Halík o rozhádané katolické církvi, sporech s kardinálem Dukou i vzpomínce na Jana Palacha.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Katolická církev je rozdělená podobně jako celá společnost. Kardinála Dominika Duky si vážím, ale jeho současné vystupování mi není srozumitelné, hodnotí své spory s českým primasem kněz a filozof Tomáš Halík.

Článek

S kardinálem Dominikem Dukou se Tomáš Halík zná padesát let. Těšil se, že zrovna on stane v čele katolické církve. Dnes ho kritizuje. Především kvůli jeho „vstřícnosti k Hradu“.

„Miloš Zeman není postava, které můžeme tleskat. Církev nemá být statista při armádních přehlídkách. Měla by vznést i kritický hlas,“ říká Halík ve Výzvě Seznamu.

Jako ukázku přílišné vstřícnosti Dominika Duky k Hradu uvádí situaci, kdy kardinál přinesl hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi k padesátým narozeninám jako dárek obraz. Halík se prý několikrát snažil o schůzku s Dukou, aby si vše vyříkali. Pozvání ale nedostal.

Naposledy se Halík s Dukou nepohodli nad Istanbulskou úmluvou. Tu při svém kázání ve svatovítské katedrále tvrdě zkritizoval významný představitel katolické církve Petr Piťha. Mluvil například o tom, že je dokument Rady Evropy namířený proti páchání násilí na ženách diktátorský a jeho autoři se inspirovali marxismem a nacismem. Halík Piťhu za jeho vystoupení zkritizoval, za což mu udělil Dominik Duka veřejnou výtku.

Ve Výzvě Seznamu Halík vzpomíná i na čin Jana Palacha, který se upálil před padesáti lety. Palach mu změnil život – Tomáš Halík tehdy pomáhal organizovat rekviem za Jana Palacha. Když po mši nesl z kostela na filozofickou fakultu Palachovu posmrtnou masku, slíbil mu prý „ve vnitřním dialogu“, že se dá na kněžství.

Dnes se snaží lidem připomínat, že se Jan Palach neupálil na protest proti okupaci, ale kvůli tomu, aby lidi vyburcoval z letargie. „Byl to protest proti morálnímu podrobení společnosti, kdy jednání bez cti začínalo být normální.“

Jak za komunismu fungovala podzemní církev? Proč jsou čeští katolíci rozhádaní? A jak Halík vnímá kritiku, která zní mimo jiné i od exprezidenta Václava Klause?

Podívejte se na celý rozhovor s Tomášem Halíkem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované