Hlavní obsah

Lidé si mohou na 50 let pronajmout schod na novou rozhlednu v Bílovicích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Téměř 30 metrů vysoká rozhledna patří k turistickým cílům v okolí Bílovic nad Svitavou. Stála 5,7 milionu korun, polovinu se podařilo Dobrovolnému svazku obcí Časnýř získat z dotace, zbytek šel z rozpočtu obce Bílovice.

Článek

Kdo by chtěl na postavení rozhledny u Lidušky zpětně přispět, může si na 50 let pronajmout jeden ze 131 schodů, které vedou na její vrchol.

„První úvahy o stavbě rozhledny jsou někdy z roku 2000, ale tehdy šlo o návrh Školního lesního podniku Křtiny po dokončení vodní nádrže a začátkem stavby Liduščiny cesty. Rozhledna měla být původně dřevěná, její stavba se ale neuskutečnila, pravděpodobně proto, že tehdy na takovou stavbu nebylo možné získat dotaci,“ řekl starosta Bílovic Miroslav Boháček (STAN).

Současná rozhledna je kovová s dřevěnými prvky, pod rozhlednou je posezení a stojan na kola. Návštěvníci by ale marně hledali odpadkový koš. Je to krok zcela záměrný. „Kdybychom měli zajišťovat svoz odpadu, provoz rozhledny by se dost prodražil. Platí tady pravidlo, že vše, co člověk přinese s sebou, by měl také odnést,“ dodal Boháček.

Lidé, kteří chtějí zpětně postavení rozhledny finančně podpořit, mají možnost „pronajmout“ si některý ze schodů na rozhlednu, a to na 50 let. „Mohou si koupit destičku na tento schod buďto se svým jménem, logem nebo jiným nápisem. Většinou si na ně lidé dávají jména. Prodaných máme zatím 30 schodů,“ dodal Boháček. Nepodnikající jedinec si může destičku zakoupit za 9000 korun, firma nebo podnikatel za 15.000 korun.

Reklama

Doporučované