Hlavní obsah

Lidé si přijeli naplnit kanystry benzínem z děravého potrubí, následná exploze jich nejméně 66 zabila

Exploze potrubí s benzinem zabila v Mexiku 66 lidí.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Exploze porušeného potrubí s palivem v Mexiku zabila v pátek nejméně 66 lidí. Popálili se, když se snažili naplnit si unikajícím benzinem kanystry. Napsala to BBC s odvoláním na místního guvernéra. Původně úřady informovaly o 21 mrtvých a 71 zraněných.

Článek

Přesná příčina neštěstí v městečku vzdáleném asi sto kilometrů severně od hlavního města Mexico City zatím není známa. Podle agentury AP nastal výbuch několik hodin poté, co zloději trubku tajně navrtali.

BBC naopak píše, že příčina je nejasná, a připomíná, že mexická státní ropná společnost má už za sebou více podobných nehod. Například v roce 2013 exploze v centrále společnosti v Mexico City zabila 32 lidí. O rok dříve plameny v jedné ze stanic usmrtily 26 lidí.

Na místě po výbuchu zavládla panika a lidé se s křikem vydávali od potrubí, které vzplanulo, na útěk. Hasiči oblast následně uzavřeli.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyhlásil proti krádežím pohonných hmot rozsáhlou akci. Podle vlády jejich zloději v minulém roce zemi připravili o více než tři miliardy dolarů (67,5 miliardy korun). Řada čerpacích stanic v mnoha místech země má zavřeno, u těch otevřených se už řadu dní tvoří dlouhé kolony aut i lidí s kanystry.

Nedostatek paliva způsobilo zavedení kontrol, na něž vláda nasadila na pět tisíc vojáků, ale také panika, s níž řada lidí nakupovala v předchozích dnech zásoby benzinu. Dočasně byla také uzavřena některá potrubí, odkud zloději palivo dříve kradli, a místo toho nyní mnohde benzin rozvážejí cisterny.

López Obrador má značnou podporu veřejnosti, přestože jeho opatření narušilo dodávky pohonných hmot v centrálním Mexiku a vyvolalo obavy, že by nedostatek paliva mohl poškodit ekonomiku. Svaz výrobců aut upozornil, že by některé automobilky mohly ukončit výrobu, pokud nebude nedostatek pohonných hmot rychle vyřešen.

Reklama

Doporučované