Hlavní obsah

Lidé si v Brně v bývalé věznici připomněli oběti totality

Foto: wikimedia

Ilustrační fotografie.

Reklama

Představitelé Brna, kraje i občanského sdružení Paměť si dnes v brněnské bývalé věznici na Cejlu připomněli oběti totalitního režimu.

Článek

Pietní akt se při příležitosti výročí komunistického převratu a k poctě těm, kteří zemřeli v boji za svobodu, konal bez účasti veřejnosti.

Komunistická strana Československa, předchůdkyně dnešní KSČM, uchvátila moc v zemi 25. února 1948 po předchozím nátlaku na politiky včetně prezidenta Edvarda Beneše. Komunistický puč i tehdejší studentské protesty proti převratu si dnes připomínají lidé na několika místech v celém Česku.

V bývalé věznici na Cejlu představitelé města i kraje položili květiny v cele smrti k poctě těm, kteří obětovali své životy v boji za svobodu.

Hejtman Jan Grolich uvedl, že v těchto dnech je nutné si důležité okamžiky připomínat. Uvedl, že byly stovky popravených v celé republice, tisíce těch, již zemřeli při nucených pracích, a nepočítaně těch, kteří nemohli normálně pracovat či studovat. „A tady v těchto prostorách ti neodvážnější, kteří řekli tomu ďáblu ‚ne‘, položili oběti největší,“ uvedl hejtman.

Náměstek primátorky Petr Hladík řekl, že je to sice 73 let od komunistického převratu, ten však nenastal 25. února. „To bylo rozhodující zlomové datum, ale to politické prostředí, historické okolnosti a konsekvence, to byly ty, které vedly k absolutnímu převzetí moci komunistickou vládou a nastolení hrůzy 50. let,“ uvedl Hladík.

Řekl, že by si přál, aby celá společnost dokázala mít ústavu, demokracii, svobodu a právo na prvním místě. „A až poté řešit věci politické, krátkozraké, věci související se čtyřletým volebním obdobím,“ uvedl Hladík. Doplnil, že je potřeba mít v čele politiky, ne populisty.

Věznice vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila v letech 1784 až 1956, poté ji nahradila věznice v Bohunicích. Není v dobrém stavu, stav některých poškozených míst je i havarijní. Město v bývalé káznici plánuje vytvořit Kreativní centrum pro setkávání umělců.

Reklama

Doporučované