Hlavní obsah

Lidé si v krizi zvelebují domov, chválí si kameník. Staví jim kuchyně

Foto: Hrdina & České pískovce

Zahraniční zakázky rodinné kamenické firmy Tomáše (vlevo) a Karla Hrdinů zatím stojí. Výjimkou je lovecký zámeček původního rodu Windischgrätzů, který si našel nového majitele a kde bude firma ještě letos stavět velkou kamennou kuchyň.

Reklama

Společnost Hrdina & České pískovce zažívá nebývalou poptávku po výrobě zahradních kuchyní. Oproti loňsku letos dosáhne trojnásobného obratu.

Článek

Rodinný podnik otce a syna Karla a Tomáše Hrdinových jen v posledních několika týdnech realizuje zakázky za osm milionů korun, což je takřka výše loňského obratu firmy. Ten se vyšplhal téměř na 11 milionů korun. Letos by kamenická společnost, která staví zahradní kuchyně na míru, měla dosáhnout na 32 milionů.

„Tolik telefonátů a e-mailů jsem nezažil snad za celý svůj život. Člověk měl najednou pocit, že každý Čech má zahradu a chce kamennou kuchyň,“ vzpomíná jednatel společnosti a profesionální kameník Tomáš Hrdina.

+5

Po vyhlášení nouzového stavu v půlce března se nejdřív nové zakázky zastavily, lidé se báli. „Nikdo nás nechtěl pustit ani na pozemek. Abych podpořil náš byznys, začal jsem proaktivně obvolávat zájemce o kuchyně nebo dávat příspěvky na sociální sítě,“ vypráví Hrdina mladší.

Jiné to bylo u rozpracovaných zakázek. „Tito zákazníci naopak začali požadovat jejich co nejrychlejší dokončení, aby svoje zahradní kuchyně mohli co nejrychleji začít používat. Takže práci jsme měli asi ze 40 procent zajištěnou,“ pokračuje.

Firma dává práci patnácti řemeslníkům, kteří fungují převážně jako OSVČ. Práce byla během zpomalení ekonomiky v důsledku současné pandemie pro všechny. Společnost letos ani nečerpala žádnou státní pomoc.

O firmě

Společnost Hrdina & České pískovce se sídlem ve Dvoře Králové nad Labem vznikla v roce 2008 a jejími zakladateli jsou otec a syn Karel a Tomáš Hrdinové.

Zpočátku se věnovala obecné kameničině, tj. zejména stavbám plotů a zídek, postupně se ale, v reakci na přání klientů, propracovala k vymýšlení a realizovaní venkovních kuchyní, které dnes tvoří většinu jejich zakázek.

Když se uvolnila první jarní omezení, s novými zakázkami se doslova roztrhl pytel. A práce se z něj sype i teď. „Obrovský zájem si vysvětluji jak omezeným cestováním do zahraničí, tak chutí mnoha rodin trávit svůj volný čas venku na zahradě,“ míní Hrdina.

Celebrity i senioři

„Zvlášť silně tento trend pozoruji u podnikatelů a jinak velmi zaměstnaných lidí, kteří nyní tráví čas doma na home office, a to je motivuje, aby se více začali starat o své zahrady a rodinnou pohodu,“ dodává.

Mezi typické zákazníky firmy už dřív patřili podnikatelé a vysoce postavení manažeři, společnost dokonce realizovala stavby i pro Petra Kellnera nebo Radovana Vítka, venkovní kuchyň od nich měl na svém statku i herec Bolek Polívka. Nyní ji oslovují ale i například penzisté, kteří si plní svá přání.

Karel Hrdina je zapálený kamenický amatér, jeho syn je vyučený kameník a absolvent známé kamenické školy v Hořicích. Práci s labským pískovcem se věnují intenzivně už od konce 90. let, kdy otec spoluvlastnil jeden z polabských lomů. V rodinné firmě dnes platí za hlavního designéra kuchyní, běžný chod podniku řídí jeho syn. Oba jsou také vášnivými gurmány a postavené kuchyně předávají s názornou ukázkou toho, co vše se v nich dá uvařit.

Malé kuchyně do půl milionu vedou

Jejich zákazníci se dělí do dvou skupin: jedni zahradní kuchyň řeší už na podzim, protože chtějí mít na jaře vše hotovo. Druzí realizaci řeší hned zkraje jara, aby s novou zahradní kuchyní stihli celé léto. V současnosti nejčastěji poptávají malé a střední zahradní kuchyně v ceně 300 až 500 tisíc korun, jejichž součástí je téměř vždy krb a gril, případně pec a prostor k sezení.

Za první polovinu října oslovila Tomáše Hrdinu třicítka nových zájemců. Podzim je přitom tradičně dobou, kdy stavební práce ustávají. Firma chce letos práce zastavit koncem listopadu a obnovit je koncem března. Zimní čas je ale ideální pro plánování a navrhování nových zakázek, celý proces zabere měsíc až dva. Samotná stavba odsouhlaseného projektu trvá zhruba týden.

Manželé Kryštof a Monika Laryšovi si dokončenou kuchyň od Hrdinových převzali koncem září. „Jsme nadšení, je to něco, co skvěle zapadá do stylu naší zahrady. Všem, kdo u nás zatím byli na návštěvě, spadla čelist úžasem,“ dodávají majitelé softwarové firmy Larys Services.

Podobně hodnotí práci polabské firmy i advokátka Helena Martiňáková, která si svou kuchyň převzala v květnu. „Miluji slunce, a když není, nahrazuje mi ho oheň. Atmosféra ohně, spojená s pískovcovým obložením a rustikálním stylem místnosti, je pro mě – když pominu slunečnou pláž – skoro vrchol příjemného prostředí,“ vysvětluje.

Poptávají je ale i firmy. Připravují například jednu kuchyň pro tuzemského největšího dovozce vín anebo zakázku pro německou hospodu. „V současnosti jsou tyto zakázky odloženy až na jednu výjimku, lovecký zámeček původního rodu Windischgrätzů, který si našel nového majitele a kde budeme ještě letos realizovat velkou kamennou kuchyň,“ informuje Tomáš Hrdina.

Expanze do zahraničí

Pokud to situace dovolí, firma plánuje expandovat do přilehlých zemí jako Slovensko, Německo anebo i Rakousko, odkud jí už chodí poptávky. Rozběhnuté zakázky na Slovensku a Německu ale kameníci momentálně odložili, protože si nemohou dovolit 14denní karanténní pauzu. Už dříve realizovali stavby v zahraničí, nejdál na českém butikovém hotelu Tulia na Zanzibaru.

Reklama

Doporučované