Hlavní obsah

Lidé si v neděli mohou prohlédnout historické interiéry Staroměstské radnice

Foto: Lucie Kořistová

Ilustrační foto.

Reklama

Běžně nepřístupné prostory pražské Staroměstské radnice se v neděli 19. září otevřou veřejnosti. Akce zvaná Radnice dokořán se koná při příležitosti 683. výročí založení radnice na Staroměstském náměstí.

Článek

„Staroměstská radnice láká především na orloj nebo krásně výhledy z věže, ukrývá ale také historická svědectví několika staletí. Díky akci Radnice dokořán budou mít návštěvníci jedinečnou možnost je prozkoumat,“ uvedla radní hlavního města pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Zájemcům se v neděli otevřou běžně nepřístupné historické interiéry radnice, mezi nimi středověké podzemí a svatební síně. Prohlídku doplní výklad průvodce. Poprvé bude návštěvníkům zpřístupněna také dobově vybavená katovna. Ta byla podle Malé zřízená speciálně kvůli akci Radnice dokořán v prostorách radničního sklepení. Pro návštěvníky je připravena ukázka svatebního obřadu, fotokoutek a vědomostní kvíz. Jeho vítěz bude odměněn mimo jiné poukazem na exkurzi do mechanismu orloje, který je jindy pro veřejnost uzavřen.

Vstupenky na akci Radnice dokořán jsou v nabídce na e-shopu. Děti, studenti, senioři a invalidé za vstup do jindy uzavřených prostor zaplatí 50 korun, ostatní 100 korun. První prohlídka je plánovaná na 8:50 a poslední na 15:30. Konat se jich bude celkem osm, každé se bude moci zúčastnit nejvýše 35 osob. Ty budou muset dodržovat platná hygienická opatření související s covidem-19. Pro účast bude nutné předložit doklad o bezinfekčnosti.

Prague City Tourism (PCT), která vznikla k 1. červenci 2018, je firma stoprocentně vlastněná hlavním městem a má na starosti turistický ruch. Akciová společnost nahradila původní příspěvkovou organizaci Pražská informační služba (PIS), která zanikla k letošnímu 31. březnu. Nyní se PCT stará o Staroměstskou radnici, Petřínskou rozhlednu, bludiště na Petříně, Prašnou bránu, Malostranskou a Staroměstskou mosteckou věž, Svatomikulášskou městskou zvonici a Novomlýnskou vodárenskou věž.

Reklama

Doporučované