Hlavní obsah

Země, kde lidé umírají na koronavirus v autech. Nemocnice nezvládají nápor nakažených

Svět bez obalu: V Kyrgyzstánu umírají lidé na koronavirus v autech. Nemocnice totiž nezvládají nápor nakažených.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Kyrgyzské nemocnice jsou zcela přeplněné pacienty s covidem-19. Nemocní tak často kolabují před vchodem do nemocnic, což dokládají videa, která lidé hojně zveřejňují na sociálních sítích.

Článek

Někteří pacienti umírají dokonce i v autech. Zdravotnická zařízení v zemi jsou totiž přetížená a nedokážou se s nárůstem případů vypořádat. Například 2. července bylo oznámeno více jak 500 nových případů, což byl v tu dobu denní rekord.

Situace v zemi se ale mezitím rapidně zhoršila a k 21. červenci evidovali úřady denní nárůst nakažených 1108. Na sociálních sítích mezitím kolovaly zoufalé vzkazy nemocných.

„Žádná nemocnice mě nechce přijmout. Prosím, pomozte mi,“ žádá jedna pacientka na YouTube. Žena ale nakonec zemřela. Takových případů se v zemi objevuje čím dál víc. To je i případ Bajmurata Ernazarova který tvrdí, že jeho bratr zemřel na covid-19, i když předtím absolvoval test s negativním výsledkem.

„Jeho testování bylo negativní. To je výsledek toho, že ho nepřijali před několika dny do nemocnice. Můj bratr proto zemřel. Pořád čekáme v autě a nikdo nepřichází, aby nám k tomu něco řekl,“ říká Ernazarov ve videu.

Ve středoasijském státě chybí nemocniční lůžka i léky. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že situaci řeší a připravuje nová lůžka v provizorních nemocnicích - například v bývalé letecké základně Ganci.

K 21. červenci Kyrgyzstán evidoval 28251 případů nemoci covid-19 a 1079 úmrtí. Ale vzhledem k malému testování, může být počet případů v této zemi mnohem vyšší.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované