Hlavní obsah

Lidé už politické matadory nechtějí, říká nečekaná naděje Pirátů

Foto: Seznam Zprávy

Teprve v září jí bylo 40 let. Pokud Adéla Šípová uspěje ve druhém kole voleb, bude nejmladší senátorkou.

Reklama

Před pár lety zakládala školu s konzervativními katolíky, nyní je Adéla Šípová novou výraznou tváří Pirátů. Čím to, že tato pětinásobná matka a právnička porazila v prvním kole senátních voleb mnohem ostřílenější politiky?

Článek

Její sobotní vítězství v kladenském obvodu je bezpochyby velkým překvapením prvního kola senátorských voleb.

Kdo však aspoň trochu sledoval kampaň Adély Šípové v uplynulých měsících, nebyl až tolik překvapený. Málokterý z kandidátů věnoval do politického boje tolik energie jako čtyřicetiletá advokátka a matka pěti dětí z Doks.

„Voliči chtějí novou tvář,“ řekla Šípová v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Hovořila také o své názorové cestě z konzervativního katolického prostředí k liberálním Pirátům, nebo o plánech, jak chce ve druhém kole porazit mnohem zkušenějšího soupeře, exministra a bývalého hejtmana z ODS Petra Bendla.

Překvapilo vás, že jste skončila první?

Musím říct, že ano. Věřila jsem, že postoupím, ale že budu po celou dobu zveřejňování výsledků první, to mě opravdu velmi příjemně překvapilo.

Vy jste byla v kampani hodně aktivní…

Už od ledna, naplno od února, kampaň jsem si opravdu poctivě odchodila. Věnovala jsem tomu svůj čas, v podstatě jsem přerušila výdělečné aktivity. A přineslo to plody.

Na internetovém fóru Pirátů se dá najít váš návrh z podzimu loňského roku, ve kterém jste se sama přihlásila do čela kandidátky v krajských volbách, pak jste se ale stala kandidátkou do Senátu. Jak se to vlastně seběhlo?

O kandidatuře do Senátu jsem uvažovala už na jaře 2019. Když jsem ale navrhla, že chci kandidovat, přišel ten samý návrh také od Michala Horáčka, který je samozřejmě mnohem známější osobnost a usiloval o podporu Pirátů. Vyhodnotila jsem si, že v primárkách bych proti němu asi neuspěla, tak jsem si řekla, že uplatním své zkušenosti na kandidátce do kraje. Při schvalování kandidátky jsem se dostala na poměrně vysokou pozici, na sedmé místo. Mezitím ale Michal Horáček oznámil, že se o křeslo v Senátu nebude ucházet. Tehdy jsem znovu přišla s tím, že chci kandidovat do Senátu.

Vy nejste členkou Pirátské strany, jste takzvaný registrovaný příznivec. Chystáte se vstoupit přímo do strany?

Uvažuji o tom.

Z vašich prezentací může vzniknout dojem, že jste až superdokonalá. Máte pět dětí, jste advokátka, věnujete se charitě, celkově jste velmi aktivní. Jak to všechno stíháte? A jak to budete stíhat, pokud se stanete senátorkou?

Pokud se dostanu do Senátu, svoji činnost v advokacii přeruším, respektive pozastavím. Můj manžel je také advokát, spolupracujeme, mé kauzy by převzal on.

Není příliš známo, že jste před lety byla aktivní katoličkou. To příliš nesouzní s programovými body Pirátů, jako je legalizace drog nebo manželství a právo na adopce pro homosexuální páry. Došlo u vás k nějakému hodnotovému přerodu?

Já jsem byla velmi aktivní v rámci poměrně konzervativních katolických kruhů, nemám problém o tom hovořit. V minulosti se mi podařilo s přáteli z těchto kruhů založit školu a školku, byl to poměrně úspěšný projekt. Posléze jsem ale zjistila, že se s jejich přístupem úplně neztotožňuji. Nevím, jestli je úplně vhodné říkat to do médií, ale jsem poněkud zklamaná z církve jako takové. Jsem stále katoličkou, ale postoje vůči LGBT komunitě mně přijdou necitlivé a nereálné. To byly důvody, proč jsem se od těch projektů odtáhla. Křesťanské zázemí mám stále, je to pro mě velmi důležitý hodnotový zdroj.

A souhlasíte s programem Pirátů?

Souhlasím s legalizací marihuany, podporuju LGBT komunity. Jsem přesvědčená o tom, že by stát neměl klást překážky lidem na jejich cestě ke štěstí. Voliči se mě hodně ptají hlavně na drogy. Já za mnohem větší problém naší společnosti považuji alkoholismus, na který ročně zemře 6500 lidí. Myslím si, že kriminalizovat uživatele marihuany je bagatelní ve srovnání s tím, jaké škody působí alkohol. Legalizaci jiných drog než marihuany nepovažuji za vhodnou.

Jak chcete ve druhém kole porazit Petra Bendla? Jak ho vnímáte jako soupeře?

Je to velmi těžký soupeř. Povedu kampaň tak, jak jsem ji vedla dosud. Moje kampaň je založená na dobrovolnících, kterým všem děkuji, nemám takové peníze jako ODS. Klíčem k úspěchu je podle mě osobní setkávání s lidmi. Věřím, že lidé chtějí novou tvář. Jsem sice v politice nezkušená, ale jsem zkušená advokátka a matka a tohle možná voliči chtějí vidět. Ty ostřílené matadory už podle mě chtějí vyměnit.

Už vás podpořil Jiří Dienstbier z ČSSD, který senátní mandát neobhájil. Budete usilovat o podporu ještě jiných neúspěšných protikandidátů z prvního kola?

Budu usilovat o podporu Ondřeje Závodského (za KDU-ČSL) a Markéty Fröhlichové ze STAN.

Reklama

Doporučované