Hlavní obsah

Lidé už vyčerpali téměř milion ze slev na jihočeské dovolené

Foto: Uspalsh

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeský kraj spustil v poledne online systém slev a kompenzací, ve kterém rodinám přispěje na ubytování při dovolené v kraji a dá slevy do zoo i muzeí.

Článek

Vyčlenil na to 39 milionů korun. Do 16:00 vyčerpalo slevové vouchery 421 lidí, šlo o sumu téměř 900 000 Kč (858 597 Kč). Převažovali zájemci z Prahy, jižních Čech, jižní Moravy a Moravskoslezského kraje.

Na portálu mohou turisté získat ubytování v kraji se slevou 30 procent a slevy až 70 procent do zoo či muzeí. Cílem je podpořit cestovní ruch v kraji po pandemii koronaviru, kvůli níž do jižních Čech nepřijelo od března 300 000 turistů. Slevu 30 procent z ceny ubytování, nejvýše však 300 korun na člověka a noc, získají dvoučlenné až šestičlenné rodiny, z nichž nejméně jeden člověk je starší 18 let. Podmínkou je, že se v jižních Čechách ubytují nejméně na tři a maximálně na sedm nocí.

„Odhaduji, že za dnešek bude milion korun vyčerpaný. Běží to krásně. Trochu jsem se bál, aby to nebylo vyčerpané za dvě minuty, takhle s tím můžeme pracovat dál,“ řekl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Do projektu Léto v jižních Čechách se zatím zapojilo přes 170 hotelů a penzionů. Polášek předpokládá, že jich bude kolem 200, jejich seznam se stále rozšiřuje. Jak dodal, krajští zastupitelé připustili, že až lidé částku 39 milionů Kč vyčerpají, bude možné další peníze přidat. Jihočeským penzionům a hotelům by měla podpora zajistit 100 000 nových přenocování, ze sumy téměř 40 milionů dostanou na kompenzaci 30 milionů. V Jihočeském kraji je podle JCCR přes 600 ubytovacích zařízení, která splňují podmínky pro to, aby se mohla do kampaně zapojit.

V jihočeských hotelech a penzionech se loni ubytovalo rekordních 1,78 milionu hostů na téměř 4,5 milionu nocí. Z toho bylo 1,15 milionu českých návštěvníků. Letos za první čtvrtletí se v jižních Čechách ubytovalo 168 440 turistů, meziročně o 29 procent méně. Z ubytovaných jich bylo 54 925 zahraničních, jichž meziročně ubylo o 40 procent, což byl největší propad v celé ČR. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

Reklama

Doporučované