Hlavní obsah

Lidé v automobilce Hyundai dostanou plat navíc a mzda stoupne skoro o desetinu

Podívejte se, jak nedávno slavili v Nošovicích výročí založení automobilky.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zaměstnancům nošovické automobilky Hyundai vzrostou od 1. ledna základní mzdy o 9,1 procenta.

Článek

Pracovník na nejčastější pozici – operátor 3 – si tak v základu měsíčně polepší o 5100 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v celém závodě je 42 tisíc korun a v dělnických profesích zhruba 38 500 korun. Kolektivní smlouvu podepsaly odbory a vedení firmy, sdělil ČTK mluvčí automobilky Petr Vaněk. Předseda základní odborové organizace KOVO Hyundai Czech Patrik Fupšo řekl, že takový růst mezd nemá v historii firmy obdoby.

Bonus k výročí založení továrny

Kromě zvýšení základní mzdy dostanou zaměstnanci nad rámec kolektivní smlouvy mimořádný bonus k desátému výročí zahájení sériové výroby v Nošovicích. Bude činit 100 procent mzdy každého pracovníka.

Dalšího navýšení mezd se zaměstnanci automobilky dočkají od 1. ledna 2020, a to o 8,8 procenta. „Proporčně se navýší i všechny bonusy a příplatky odvozené od základní mzdy,“ uvedl Vaněk.

Od ledna budou mít také všichni zaměstnanci v automobilce nárok na pět týdnů dovolené, o čemž se rozhodlo již dříve. Dosud měli na pátý týden dovolené nárok zaměstnanci až po odpracování dvou kalendářních let v podniku. „Nově se od ledna 2020 zavede jeden den dovolené navíc u zaměstnanců, kteří odpracovali sedm let a více,“ uvedl mluvčí.

3200 lidí, další tisíce u dodavatelů

Prezident automobilky Jang Dong-hwan (v anglické transkripci Donghwan Yang) uvedl, že přístup obou stran při šestikolovém vyjednávání byl realistický a konstruktivní. „Jsem přesvědčen, že výsledek je velmi dobrý kompromis pro naši společnost a především pro naše zaměstnance,“ sdělil. „Obě zúčastněné strany zodpovědně odhadly své reálné možnosti a došly tak k velice zajímavému kompromisu,“ řekl k jednání předseda odborů Fupšo.

Letos automobilka zvýšila mzdy v lednu o 4,66 procenta, což vyplývalo z dvouleté kolektivní smlouvy, a pak ještě v červenci o pět procent. Firma lidem rovněž zvýšila příspěvek na autobusové jízdné. Dříve jim hradila polovinu jízdného, kdežto nyní ho platí celé.

Automobilka nyní zaměstnává zhruba 3200 lidí. Dalších 8700 zaměstnanců pracuje u jejích subdodavatelů. Vloni nošovická továrna vytvořila čistý zisk 6,69 miliardy korun, o 1,78 miliardy méně než v roce 2016. Tržby činily 136,67 miliardy korun, meziročně o šest miliard méně. Loni automobilka vyrobila 356 700 automobilů, letos má v plánu výrobu 340 000 vozů.

Reklama

Doporučované