Hlavní obsah

Lidé v Brně mohou po přestávce znovu odevzdat nepotřebné věci k využití jiným

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé v Brně mohou po půl roce znovu využít projektu ReUse a odevzdat nepotřebné věci z domácností, které následně mohou využít jiní. Otevírají se centra ReUse, kam mohou nepotřebné věci nosit, či si je za symbolickou cenu odnést.

Článek

Projekt funguje od roku 2016, město jím chce snížit množství vznikajícího odpadu i náklady města na jeho likvidaci. Vybrané peníze zároveň putují na výsadbu zeleně v Brně. Spolu s projektem ReUse znovu začíná fungovat i projekt ReNAb, kdy je nepotřebný nábytek přivezený do sběrných center nabízen sociálně slabším rodinám.

„Projekty ReUse i ReNab byly pozastaveny na začátku října minulého roku, hned po vyhlášení nouzového stavu. Jsem proto rád, že po tak dlouhé době opět mohou plnit svoji funkci, to znamená především předcházet vzniku odpadu, ale také posílit výsadbu zeleně v Brně a zlepšovat dostupnost bydlení,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Za pět let fungování projektu ReUse se podle Hladíka podařilo zachránit 125 tun knih, 50 tun porcelánu, 12 tun skla, 350 metrů krychlových nábytku a 1400 metrů krychlových vybavení domácností. „I přes restriktivní omezení v průběhu minulého roku se nám v rámci projektu ReUse podařilo získat bezmála 100 tisíc korun, celkově od začátku sbírky pak už více jak 700 tisíc korun, za něž mohlo město osadit květinové záhony, nakoupit osivo a zakládat květnaté louky,“ uvedl předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder.

V omezené formě se loni uskutečnil i projekt nábytkové banky ReNab. „V Brně je nábytková banka zavedenou formou pomoci sociálně slabším a potřebným rodinám. Za loňský rok jsme přijali 52 kusů nábytku, který našel uplatnění v 11 rodinách. Největší poptávka byla po kuchyňském nábytku, stolech a židlích. Celkově mohlo město díky projektu rozdat nábytek již do 150 rodin,“ uvedl Leder.

V ReUse centrech je možné odevzdat funkční zařízení a vybavení domácností, jako například kuchyňské nádobí, obrazy, vázy, dekorace, CD, knihy, časopisy, ale i hračky a sportovní vybavení, které se následně za symbolickou cenu nabízí dalším zájemcům. Výtěžek putuje na veřejnou sbírku, která podporuje výsadbu a údržbu květinových záhonů ve městě. V projektu ReNab lze odložit použitelný nábytek, který je následně prostřednictvím Odboru sociální péče magistrátu města Brna předáván sociálně potřebným občanům.

ReUse a ReNab centra jsou v Brně v šesti vybraných sběrných střediscích odpadu, konkrétně v ulicích Dusíkova, Hapalova, Jana Svobody, Okružní, Ukrajinská a Veveří.

Reklama

Související témata:

Doporučované