Hlavní obsah

Lidé v Brně si mohou adoptovat opuštěné hroby významných lidí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé v Brně si mohou adoptovat hroby významných lidí, o které se nikdo nestará. Odpočívají v nich například malíři nebo spisovatelé. Cílem je zapojit veřejnost do péče o památky a zabránit tak jejich chátrání.

Článek

V tiskové zprávě to uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Každý člověk si zaslouží důstojnou památku, která tu po něm zůstane dalším generacím. Často je to náhrobek, o který se starají jeho blízcí. Mnoho významných Čechů a Moravanů takové štěstí ale nemá. Projekt adopce hrobů je cestou, jak jejich památku zachovat,“ uvedl Hladík.

Adopce hrobů je bezplatná, město ale počítá s tím, že se dotyčný bude o hrob starat. Opuštěný hrob navíc díky adopci může znovu najít využití, do některých z nich totiž bude možné znovu pohřbívat. Památka významné osobnosti však musí zůstat zachována.

„Adoptovat lze hroby brněnských osobností, najdou se mezi nimi jména malířů, sochařů, spisovatelů, ale i duchovních nebo učitelů,“ uvedl Hladík.

Hrobů k adopci budou podle něj desítky. V současné době lze adoptovat dva, a to hrob římskokatolického kněze Vladimíra Bokse a hrob historika Jaroslava Dřímala. Pravidelně aktualizovaný seznam volných hrobů najdou zájemci na webu Správy hřbitovů města Brna.

Reklama

Související témata:

Doporučované