Hlavní obsah
Online

Vláda se snaží zastavit další vlnu: Masivní očkování a pracovní povinnost pro lékaře

Sestřih z vládní tiskové konference.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ke kolapsu nemocnic: Od čtvrtka budou moci hejtmani a pražský primátor nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou těch lékařů, kteří registrují pacienty, tedy například praktiků a gynekologů, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Detailně v článku ZDE.

- Ve třech středočeských nemocnicích (Benešově, Mladé Boleslavi a Kolíně) je vyhlášen stav hromadného postižení osob. K podobnému kroku sáhli v úterý i v Pardubickém kraji. Více v článku ZDE.

- „Čísla jsou nyní rekordní jak z hlediska počtu testů, tak počtu nově nakažených. Za dnešek odborníci čekají až 20 tisíc nových případů,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po zasedání Ústředního krizového štábu.

- Premiér Andrej Babiš (ANO) chce pro letošní maturanty úřednickou maturitu. To znamená, že by neskládali klasickou zkoušku dospělosti, ale z maturitních předmětů by dostali známky podle toho, jak se učili po dobu celého studia. Ministr školství Robert Plaga byl proti, ale Babiš tak rozhodl.

- Uprostřed další koronavirové vlny vláda přepřahá na klíčovém postu hlavního hygienika. Jarmilu Rážovou by měla nahradit ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Více v textu ZDE.

- Prezident Miloš Zeman požádal Peking o dodávku čínské vakcíny. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka žádosti bylo okamžitě vyhověno. Opozice se proti dovozu neregistrované vakcíny ostře ohradila. Více ZDE.

  • Hejtmani mohou od čtvrtka povolat lékaře k péči o pacienty s covidem

    Hejtmani a pražský primátor budou od čtvrtka smět nařídit pracovní povinnost lékařům, a to s výjimkou těch, kteří mají registrované pacienty. Rozhodla o tom vláda. Nasazení studentů ministr zdravotnictví vzhledem k jejich studijním povinnostem zatím jen zvažuje.

  • FN u sv. Anny v Brně smí používat ivermektin

    Povolení pro brněnskou nemocnici dnes vydalo Ministerstvo zdravotnictví a SÚKL. Informoval o tom premiér Andrej Babiš.

  • Petříček: Dohodli jsme se s Polskem a Švýcarskem na převozu pacientů

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček v rádiu Frekvence 1 řekl, že se Česko dohodlo s Polskem a Švýcarskem na převozu pacientů, o detailech případné spolupráce stát jedná.

  • Zdravotnický deník: Hlavní hygieničku Rážovou má střídat Svrčinová

    Hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou by měla nahradit řiditelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. S odvoláním na několik na sobě nezávislých zdrojů to dnes napsal Zdravotnický deník. Důvodem je podle něj nespokojenost premiéra Andreje Babiše (ANO) s prací vysokých úředníků Ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru. Svrčinová podle důvěryhodných zdrojů ČTK z oboru dostala na funkci nabídku. Hlavní hygieničku jmenuje vláda.

    Babiš v neděli v CNN Prima News uvedl, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nemá v okolí dost dobrých úředníků. Na ministerstvu je podle premiéra řada lidí, kteří jsou nekompetentní, Blatný by měl ministerstvo posílit. „Kde je hlavní hygienička?“ řekl mimo jiné Babiš.

    Ministr Blatný uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády, že o této výměně skutečně uvažuje.

  • Nešetřete vakcíny na druhou dávku

    Vláda se na mimořádném zasedání věnovala kritickému stavu českého zdravotnictví. „Situace v našich nemocnicích je kritická,“ uvedl Blatný.

    Premiér Babiš na tiskové konferenci uvedl, že do Česka míří desetitisíce dávek vakcín, a je proto možné očkovat první dávky co nejdříve.

    Podle pokynu Ministerstva zdravotnictví není nutné schovávat vakcíny pro druhou dávku. „I za cenu případného zpoždění druhé dávky, které nehrozí, je potřeba všechny dávky, které mají nyní kraje na skladech, použít k podání první dávky v co nejkratším termínu,“ řekl poslancům už odpoledne ministr Jan Blatný.

  • Nemocnice v Karlovarském kraji vyčerpaly své kapacity

    Nemocnice v Karlovarském kraji vzhledem k epidemii koronaviru vyčerpaly své kapacity. Nemocnice budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků, uvedl dnes po jednání krajského krizového štábu hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Bezpečnostní rada kraje a krizový štáb opět upozornily na kritickou situaci nemocnic v regionu a na nedostatek lůžek pro pacienty s covidem.

    Podle krizového štábu akutní poskytovatelé lůžkové péče v kraji vyčerpali své personální a technické možnosti. „Zástupci Karlovarské krajské nemocnice (Nemocnice Karlovy Vary a Nemocnice Cheb), Nemocnice Sokolov a Nemocnice Ostrov upozornili, že nemocnice budou poskytovat výhradně péči neodkladnou a nezbytnou dle dostupných sil a prostředků,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje, v němž byly kvůli rychlému šíření koronaviru v uzávěře dva okresy ze tří.

  • Pardubický kraj chystá seznamy pacientů na přesun do zahraničí

    Přetížené nemocnice v Pardubickém kraji přijaly nabídku na možný přesun pacientů do nemocnic v zahraničí. Během video konference hejtmana s ministrem zahraničí padlo rozhodnutí připravit seznamy pacientů intenzivní péče, kteří by mohli využít zahraniční pomoci. Tu v současné době nabízí Rakousko, Německo, Polsko a Švýcarsko. Vytipovat pacienty schopné převozu teď musí krajský koordinátor intenzivní péče. „Předpokládám, že jmenný seznam těchto pacientů budeme mít v řádu hodin, nejpozději zítra nebo pozítří, tak abychom je mohli nahlásit Ministerstvu zdravotnictví, přes které je nutné transport realizovat. Určitě se budeme dívat do všech pěti nemocnic, abychom ulevili všem. Největší tlak je v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

    Nemocnice musí převozy také dojednat s rodinami pacientů, jejichž souhlas k transportu potřebují. Pardubický kraj ministerstvu nabídl k využití i své mezinárodní letiště.

  • Domažlická nemocnice přijímá na lůžka už jen covidové pacienty

    Domažlická nemocnice přijímá do lůžkové péče už jen covidové pacienty. Ze deset dní zvýšila počet lůžek pro covidové pacienty z původních 43 na 127. Nadále je v provozu veškerá ambulantní péče kromě rehabilitace. Lůžkovou péči poskytuje nemocnice už výhradně pro covidové pacienty s výjimkou porodnice, která je zcela oddělená od lůžkového traktu, a zůstává tak rodičkám k dispozici nadále, řekl dnes mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

  • Vakcíny AstraZeneca se prodávaly s šarží, která nemá v EU povolení

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný vysvětluje, proč Česká republika nepřijala nabídku na koupi vakcín AstraZeneca.

  • Vyhlášení stavu hromadného postižení osob v Praze zatím nehrozí

  • V Ostravě zasahovali strážníci kvůli ženě bez roušky

    V posledních dnech přibývá případů, kdy se lidé při kontrolách dodržování vládních nařízení, která mají zpomalit šíření epidemie koronaviru, chovají podle strážníků agresivně. V Ostravě se například potýkali s agresivní ženou, jež pila alkohol na veřejnosti a neměla respirátor, řekl mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů. Na podobný případ narazili i policisté v pondělí při kontrolách pohybu lidí mezi okresy. Muž se také choval agresivně a odmítal si nasadit předepsanou ochranu úst a nosu.

  • Třetí středočeská nemocnice vyhlásila stav hromadného postižení osob

    Nemocnice v Kolíně vyhlásila stav hromadného postižení osob. Jde o třetí středočeskou nemocnici po Boleslavi a Benešově. V kolínské nemocnici patří mezi důvody vyhlášení stavu postižení podle předsedy představenstva nemocnice Petra Chudomela především vysoký počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, celková vyčerpanost lůžek i výrazně rostoucí počet nakažených v okrese Kolín. „Vyčerpanost lůžek na JIP a umělé plicní ventilaci dosahuje 98 procent,“ uvedl Chudomel.

  • Kraje by mohly povolat zdravotníky z neakutní péče, navrhne Blatný

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne vládě, aby hejtmani mohli nařídit pracovní povinnost zdravotníkům z neakutní péče. Mohli by tak být povoláni do nemocnic, kde je poskytována akutní péče i pro covidové pacienty. Blatný to dnes řekl v České televizi (ČT). Zdravotnickým zařízením, odkud by zdravotníci přešli do nemocnic, by to mělo být kompenzováno, dodal.

    Pracovní povinnost by se podle Blatného mohla týkat například zdravotníků, kteří poskytují neakutní artroskopické výkony, plastické operace nebo jednodenní péči. Do nemocnic by kraje mohly povolat spolu s lékaři také třeba anesteziology i zdravotní sestry. „Je to komunikováno se zdravotními pojišťovnami, aby těmto zařízením byla jejich pomoc kompenzována, aby je to nepoškodilo,“ doplnil ministr.

  • Petříček mluvil s hejtmanem Netolickým o situaci v Pardubickém kraji

  • Odbornice: Znevýhodnění nemají při výuce na dálku dost podpory

    „Handicapované i jinak znevýhodněné děti se speciálními vzdělávacími potřebami nemají dostatečnou podporu pro výuku na dálku,“ řekla předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Klára Laurenčíková. Podle ní by asistenti pedagoga měli mít možnost pomáhat dětem, které to potřebují, s učením i přímo doma. Omezení proti koronaviru považuje za nespravedlivá ke zranitelným skupinám lidí, které by měly mít ve společnosti vyšší míru ochrany.

  • Rezervační systém pro očkování čelí přetěžování

Reklama

Hlavní zprávy