Hlavní obsah

Lidé v kostýmech seriálových hrdinů i příznivci tradiční japonské kultury se o víkendu sešli na tematickém festivalu

Letošní ročník festivalu Advík se konal v Praze na ZŠ Klausova.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Festival japonské kultury Advík vítá příznivce jak starodávné historie, tak té moderní. Na místo nakonec dorazilo přes 1800 návštěvníků.

Článek

Japonská kultura byla na festivalu zastoupena celou řadou tamních zvyků a tradic. Kromě ukázek bojového umění, které prezentovali i samurajové v padesátikilové zbroji, proběhl na festivalu tradiční japonský čajový obřad. Při něm Jan Hála, čajový mistr, podával zelený čaj matcha a přiblížil, k čemu obřad slouží. „Na začátku se mlčí, je to hodně rozjímavé, jde o zklidnění. Zastavit se uprostřed dne i tady na festivalu. A pak se zase naladit na to, že se dostaneme mezi lidi. Čajový obřad je postaven na čtyřech sloupech. Čistota, harmonie, úcta a klid,” přiblížil rituál Hála.

Historickou část na festivalu představil mimo jiné Jakub Zeman, japanolog, který v Praze vede Dódžó Hakuzan. Při akci na ZŠ Klausova tak představil například sekání japonským mečem Tamešigiri. Také se podílel na výstavě, do které věnoval některé ze svých exemplářů japonského tradičního i užitého umění.

Na druhé straně festival navštívili i příznivci počítačových her, filmů a seriálů anime, komiksů manga nebo cosplaye. Poslední zmiňovaná disciplína je u mladých i starších velmi oblíbeným koníčkem. Jde o kostýmovou hru na libovolné komiksové, filmové nebo seriálové postavy. Festival navštívili zahraniční „cosplayeři”. Vyvrcholením festivalu pak byla soutěž, ve které porota hodnotila vlastnoručně vyrobený kostým i takzvaný „roleplaying”, tedy to, zda se soutěžící umí i jako vybraná postava chovat.

Podobných festivalů jako je Advík se koná po světě celá řada. Přesto se i ten pražský, jehož hlavními organizátory jsou Jan Horský a Martin Peták, těší velké účasti. Podporu má i od japonského velvyslanectví v Praze.

Pořad Rodinka Letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované