Hlavní obsah

Lidé v Krkonoších vyrazili na hory pěšky, vleky nejedou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Stovky lidí dnes v Krkonoších za jasného slunečného počasí vyrazily na hory pěšky či se sáňkami a boby. Někteří zkoušeli na částech zasněžených sjezdovek i lyžovat.

Článek

Do kopce však museli šlapat po svých, protože vleky se kvůli zpřísnění protiepidemických opatření dnes již nerozjely. V sobotu, kdy se v tomto roce lyžovalo naposledy, byly v Krkonoších a Orlických horách tisíce lyžařů.

K výjezdu na krkonošské hřebeny mohli pěší turisté využít několika lanovek. Lyžaře či snowboardisty lanovky nevozily. V provozu byla dnes kabinková lanovka z Janských Lázní na Černou horu a lanovka Zahrádky v Peci pod Sněžku. „Děti mohou u horních stanic lanovek využít zasněžené plochy pro bobování a krátké sáňkování,“ uvedli lanovkáři. Pouze pro pěší jezdila lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín.

Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lidé se mohli z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru.

Sjezdové tratě vlekaři uzavřeli. Kdo na sjezdovky přesto vstoupil, moc zábavy si na nich neužil, protože vlekaři využili dnešního mrazivého počasí a zasněžovací systémy měly spuštěné.

Vlekaři věří, že se epidemickou situaci podaří brzy stabilizovat a že se hory lyžařům otevřou co nejdříve. „I proto využijeme i nadále všechny mrazivé dny a budeme zasněžovat a připravovat areály na opětovné otevření,“ uvedli vlekaři z krkonošského SkiResortu Černá hora - Pec. Podobně uvažují v Deštném v Orlických horách. „Zasněžujeme oba areály, abychom se po nuceném uzavření provozu vrátili v plné síle,“ uvedli místní vlekaři.

Pro běžkaře je zatím přírodního sněhu velmi málo. Hřebeny Krkonoš pokrývá zhruba 20 centimetrů sněhu. Loni na konci vánočních svátků byla situace obdobná, na hřebenech Krkonoš bylo asi 30 centimetrů sněhu. Lyžařské areály tehdy byly v částečném provozu.

Reklama

Doporučované