Hlavní obsah

Lidé v Nymburce mají k dispozici novou lávku přes zdymadlo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidem v Nymburce slouží nová lávka přes zdymadlo. Umožní pěší spojení přes řeku Labe mezi centrem města a Zálabím.

Článek

Ocelová nosná konstrukce měří 135 metrů a je tři metry široká. Nová lávka je vhodná i pro cyklisty, je napojena přímo na cyklostezku. Lidé chodí po takzvaném roštu s oky, který je podle města vhodný i v zimních měsících, chrání totiž před uklouznutím. Lávka je bezbariérová.

Město muselo vyhlásit dvě výběrová řízení, v prvním se totiž firmu vybrat nepodařilo. Vítěz druhé soutěže převzal staveniště v lednu, nyní se už za provozu dokončují poslední detaily. Náklady přesáhly 31 milionů korun, městu pomohla třicetimilionová dotace, informoval ČTK mluvčí radnice Petr Černohous.

Stavba lávky se neobešla bez komplikací. Vedení stavby totiž skončilo v karanténě kvůli koronaviru, požádalo tak o odložení data předání. „Prodloužený termín však nepostačoval a dne 17. září 2020, těsně před termínem předání díla, požádala firma o opětovné prodloužení o deset dní. To však rada města zamítla,“ uvedl Černohous. Firmu tak zřejmě čekají ze strany města sankce.

V Nymburce se už pracuje také na nové lávce přes Labe, která nahradí původní lávku, kterou město nechalo v roce 2018 kvůli špatnému stavu zdemolovat. Byla stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Praze-Troji, jež se zřítila do Vltavy v roce 2017.

Novou lávku přes Labe v Nymburce postaví téměř za 105 milionů korun společnost Hochtief. Zvítězila ve výběrovém řízení. Lávka bude stát v roce 2021. Nová lávka o délce 228 metrů bude umístěna v ose bývalé lávky, spojuje městskou část Zálabí s centrem města. Návrh na novou lávku připravila společnost SHP - Stráský, Hustý a partneři. Jednatelem firmy a autorem návrhu je projektant Jiří Stráský, právě on navrhoval lávku v Praze-Troji i předešlou v Nymburce.

Reklama

Doporučované