Hlavní obsah

Lidé v Praze 1 nesouhlasí s kácením javoru na Smetanově nábřeží

Foto: Prague City Tourism.

ilustrační foto.

Reklama

Asi šest set lidí zatím podepsalo petici proti kácení javoru na Smetanově nábřeží, který má podle plánů radnice Prahy 1 ustoupit projektu nového náměstíčka a průchodu k řece.

Článek

Praha 1 se k věci oficiálně nevyjádřila, její sarosta Petr Hejma ale dříve řekl, že pokácené stromy chce radnice na jiných místech nahradit novými, které plánuje vysadit již vzrostlé.

Praha 1 plánuje vydláždit trojúhelníkové zatravněné prostranství u Karlových lázní, kde javor a další strom rostou. Projekt podle tvaru nového náměstíčka nese název Anenský trojúhelník. Zpřístupnit se má také nyní uzavřený průchod nábřežní zdí k řece, tzv. čapadlo. Podle projektu má na řece vzniknout u východu z čapadla vyhlídkové molo a v budoucnu lávky, které umožní jít „po řece“ podél nábřeží.

Kvůli plánovanému projektu je však nutné pokácet oba stromy. Proti kácení starého javoru stříbrného se zvedl odpor, podle Kučery petice nasbírala 600 podpisů za týden a odpůrci plánují na pátek ráno u stromu protestní shromáždění. Kučera dodal, že sbírá podpisy mezi zastupiteli městské části nutné pro svolání mimořádného zastupitelstva, kde chce otázku řešit. Strom se má podle zastupitele kácet v pondělí.

Kučera se po volbách na podzim 2018 stal radním městské části pro životní prostředí, loni v lednu se však na radnici změnila koalice, starostu Pavla Čižinského nahradil dosavadní první místostarosta Hejma a do té doby vládnoucí Praha 1 Sobě, Piráti a Zelená pro jedničku odešly do opozice.

„Projekt jsem jako čerstvý radní pro životní prostředí osobně zastavil v zimě 2018, protože kácet zdravé vzrostlé stromy uprostřed památkové zóny jen kvůli dílčím stavebním zlepšením je prostě špatně,“ uvedl opoziční zastupitel Prahy 1 Petr Kučera. Dodal, že projekt je sice zajímavý, ale není natolik urgentní, aby kvůli němu bylo nutné porazit zdravý vzrostlý strom. „Dorůst do podobné velikosti trvá stromu desítky let,“ uvedl. Starosta Hejma dříve řekl, že pro uskutečnění záměru je kácení nutné, ale radnice plánuje na náměstíčko vysadit nové, již vzrostlé stromy.

Reklama

Doporučované