Hlavní obsah

Obrazem: Lidé v Praze protestovali proti násilí na Arménech

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Tichý protest na podporu Arménů se konal v pátek 9. října.

Reklama

Na Staroměstském náměstí v Praze se v pátek odpoledne uskutečnila akce proti násilí, které je páchané v souvislosti s ozbrojeným konfliktem v oblasti Náhorního Karabachu.

Článek

Demonstranti při tichém protestu vyjádřili svou podporu s Armény a touhu po nezávislosti Karabachu (Republiky Arcach). Apelovali také na tureckého prezidenta Erdogana a na ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva, aby zastavili násilí na Arménech a přistoupili k mírovému dialogu.

Spor o oblast Náhorní Karabach trvá mezi Arménií a Ázerbájdžánem dekády. Konflikt o enklávu na ázerbájdžánském území s převážně arménským obyvatelstvem propukl v roce 1988, tedy ještě za Sovětského svazu. Náhorní Karabach se tehdy s podporou Arménie od Ázerbájdžánu odtrhl. Konflikt si vyžádal na 30 tisíc obětí. Rovněž způsobil migraci statisíců lidí. V současnosti oblast vojensky kontroluje Arménie, Ázerbájdžán Karabach považuje za okupované území.

Spor opět vyeskaloval 27. září a je nejvážnější za posledních 25 let. Podle agentury AFP kvůli němu opustila svůj domov až polovina obyvatel Náhorního Karabachu, tedy až 75 tisíc lidí. Podle dostupných informací si konflikt vyžádal životy již více než 400 civilistů.

V pátek ázerbájdžánský prezident Alijev prohlásil, že je připraven znovu jednat o Náhorním Karabachu. Není ale ochoten ustupovat Arménii. Pokud bude Arménie trvat na tom, že je Karabach součástí jejího území, nemohlo by tak k žádnému dialogu dojít.

V pátek také začala trojstranná jednání ministrů zahraničí Ruska, Arménie a Ázerbájdžánu v Moskvě. Ta by mohla ukončit více než 25 let trvající boje na jižním Kavkazu.

+6

Reklama

Doporučované